Smolná mast

Smolná mast je velice efektivní přírodní produkt, který poskytne Vaší pokožce dokonalou péči.
 Ostatní 
12. dubna 2015 20:00 / Wikimedia Commons/Cixia
  0   0
Tradiční mast i krém jsou vyrobeny z přírodních surovin bez přidaných konzervačních látek, barviv a parfemace. Výroba navazuje na originální rodinnou recepturu rodu Voštů, která s výrobou masti v obci Balkova Lhota započala zřejmě již koncem 19. století. Příznivé účinky této masti jsou ověřeny několika generacemi místních lidí z blízkého i vzdálenějšího okolí.

Účinky

Revmatismus

Borová pryskyřice se používá k léčbě revmatismu, protože má protizánětlivé vlastnosti. Pryskyřice odstraňuje zánět kloubů způsobený revmatismem, čímž dochází k obnovení pohybu a ke zmírnění bolesti. Borová pryskyřice byla kdysi dávno používaná jako žvýkačka při revmatismu úst.

Popáleniny a vředy

Tradičně se pryskyřice z borovice využívá při externí léčbě popálenin a vředů. Pryskyřice napomáhá hojení a zabraňuje infekci tím, že posiluje buněčnou imunitu. Mast však nesmí způsobit podráždění nebo alergickou reakci.

Jiné použití borové pryskyřice

Dříve byla pryskyřice používána jako stimulant, diuretikum, projímadlo a jako prostředek k léčbě abscesů. Její využití bylo široké, v každé kultuře si našla jiné. Někde byla používána jako lék proti kašli, někde ji používali k léčbě rakoviny. Jinde naopak byla používána v tekuté formě s vodou k léčbě vředů, neštovic a syfilidy.

Pryskyřice je velmi účinná při bodnutí hmyzem, brání infekci od škrábanců, lze ji využít i jako deodorantu, balzámu na rty a krému na ruce. Zejména balzám na rty a krém na ruce je velmi účinný, při prevenci různých onemocnění a k inhibování bakterií. Využívá se také k léčbě a hojení vymknutého kotníku. A dokonce i k výrobě domácího mýdla.

Recept na smolnou mast

Potřebujete:

pryskyřici, včelí vosk, olivový olej

starou látku, nářadí

kastrol, hrnec a podobně

Postup:

Mízu oddělíte od kůry pomocí šroubováku a vložíme ji do kastrolu. Veškerou mízu pak zabalíte do starého hadru nebo kusu látky klepete do ní kladivem, aby došlo ke změkčení a rozdrcení mízy a nebo ji na prkénku rozválíte válečkem či skleněnou láhví od vína. Rozdrcenou smůlu vložíte do hrnce a přidáte včelí vosk a olivový olej. Rozehřejete na mírné teplotě, dokud všechny ingredience nepovolí a nesmíchají se. Pokud je vše hotovo, smolnou mast přecedíte přes kus látky, aby došlo k odstranění nečistot. Mast přelijete do skleněné nádoby, označíte ji a dobře uzavřete.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Kam dál?
Kam umístit včelí úly
Burčák je nejlepší vypít hned. Není na co čekat!
Znáte sýrovou etiketu? Poradí vám, jak sýry krájet, uskladňovat ale také kombinovat
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Ponorka, která tragicky selhala při záchraně jaderné ponorky Kursk, je nyní znovu ve službě

Věda & Vesmír

Na pláž byla vyplavena podivná mořská ryba. Jedná se o dosud nezámý druh

Bydlení

Při zazimování rekreačních objektů je třeba myslet i na bojler