Zahradu je třeba na jaro připravit. Vyvarujte se chyb, kterých se lidé často dopouštějí

 Zahrada 
18. března 2019 16:46 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Jarní přípravu zahrady není radno podcenit Depositphotos
Snad žádná zahrada se neobejde bez řádné přípravy na jaro. A i když se to zdá být snadný úkol, i v tomto ohledu se mnoho lidí často dopouští mnoha chyb. Poradíme, jak se jich vyvarovat.

S prvními slunečními paprsky se začíná zeleň v zahradách pomalu a jistě probouzet ze zimního spánku. Poslední ranní mrazíky končí podle pranostik na začátku května se třemi zmrzlými muži a poté už začíná plná sezona. Než vše naplno propukne, je třeba udělat několik důležitých věcí. Vyvarujte se ale těchto nejčastějších chyb.

Udušená půda

Pokud plánujete oživit a osázet zahrádku, nezapomeňte půdu pořádně prokypřit a zrýt. Tím se do půdy dostane vzduch a zároveň se snadněji promísí s kompostem nebo hnojivy. U menších ploch můžete zvolit ruční kultivátory nebo klasické rýče. Na větší plochy se pak lépe hodí elektrické nebo benzínové kultivátory, se kterými nebude taková dřina a práce půjde lépe od ruky.

Unáhlená výsadba

První jarní dny doslova lákají k výsadbě. Jenže počasí je jako na houpačce a předčasná výsadba může také skončit velkým nezdarem. Nezačínejte sázet dříve, než prokypříte a prohnojíte půdu. Začněte ideálně s výsadbou sazeniček zeleniny a okrasných květin. Na úplném počátku jara se doporučuje také výsadba dřevin. Nikdy ale nesázejte do promrzlé, nepřipravené půdy. Takové sázení by bylo nejen velmi náročné, ale s největší pravděpodobností úplně zbytečné, protože by sazenice v takové půdě neprospívaly, či dokonce uhynuly.

První sečení trávy nadoraz

Vaši pozornost si na jaře zaslouží také trávník. Určitě se hned po zimě nepouštějte do jeho nejkratšího sestřihu. První jarní sekání by mělo být důkladné, avšak šetrné. Trávník by měl mít začátkem jara délku alespoň 3 cm. Pokud jste váš trávník dostatečně zkrátili již na podzim, je to v pořádku. Pokud ne, pak jej posekejte zhruba na tuto délku hned s příchodem jara. Výhodou je, že na moderních sekačkách  si můžete délku trávníku pohodlně a snadno nastavit.

Zahradní nábytek bez rozmyslu

Poslední rada se týká vybavení zahrady. Zbrklý nákup zahradního nábytku totiž může znamenat jednosezonní kup. Protože i sebelepší dřevěný nábytek, který bude vystaven nevhodným podmínkám, nemusí více sezon vydržet. Problémy mohou vznikat ve chvíli, kdy nábytek stojí přímo na trávě, v přemokřené půdě nebo je vystaven celosezonnímu UV záření. V takovém případě je vhodné zvolit nábytek z odolných materiálů, jako je například plast. Dřevěný nábytek doporučují odborníci umístit ideálně na suchý a zpevněný povrch. O tom, jak vybrat vhodný zahradní nábytek, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve