Co je důležité u dřezu? Velikost, tvar i materiál

 Dům 
21. března 2019 09:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dřez musí mít každá domácnost Depositphotos
V dnešní hektické době není příliš čas věnovat se domácnosti. Není tak divu, že jim dominují myčky nádobí. Přesto se žádná kuchyně neobejde bez dřezu. Jeho výběr ale není tak snadný, jak se zdá.

Vzhled je sice důležitý, ale v žebříčku požadavků by měl být až za třemi nejpodstatnějšími faktory. Těmi jsou velikost dřezu, jeho tvar a také materiál, z něhož je vyrobený. Pominout nelze ani cenu, za kterou je k dostání.

S odkapávací plochou či bez?

Pokud máte doma myčku, bude vám stačit dřez s menší odkapávací plochou nebo i bez ní, což je nyní i trend. Díky tomu si pak můžete vybrat mezi velkým dřezem o šířce přes 60 centimetrů, nebo dvojitým dřezem.

Pokud myčku nemáte, odkapávací plochu uvítáte. Pro obě skupiny je ale podstatné, aby byl dřez hluboký a prostorný, což přivítáte při umývání nádobí při oslavě, návštěvě, ale také po větším obědě, kdy se vám sejde více talířů, příborů a skleniček. Komfortní hloubka je kolem 20 centimetrů, ideální je ale i hlubší.

Tvar dřezu

V dnešní době jsou na ústupu kulaté a oválné dřezy, naopak dopředu jdou čtvercové a obdélníkové tvary. Z hlediska designu převládá minimalismus a čistá linie. Více na popularitě získávají tmavé odstíny nebo matové provedení, ale i nepravidelné vzory.

Materiál

U materiálu záleží na vkusu, nárocích na trvanlivost, ale také na penězích. I když už se mohlo zdát, že je nerez na ústupu, opak je pravdou. Sahají po nich i velcí výrobci. U nerezových dřezů je potřeba věnovat pozornost tloušťce materiálu. Standardem je 0,6 milimetrů silný plech, vyšší kvalitu nabízí tloušťka 0,7 až 0,8 milimetru.

Luxus je pak síla jednoho centimetru a více. Čím je plech silnější, tím déle vydrží. Ideálním materiálem je chromniklová nerezová ocel. Proti teplotním šokům, poškrábání i chemikáliím je dobrá glazovaná ocel, která se dělá ve více barvách a v lesklém i matném provedení.

V posledních letech se těší oblibě i umělý kámen. Je však důležité sledovat poměr mezi křemennými písky, které by měly být kolem 80 procent, a pojivem. Důležitý je také typ daného pojiva. Lepší výrobci používají pojivo na bázi akrylátu, pro který je charakteristická pevnost a stálobarevnost, navíc se vyznačuje odolností proti mechanickému poškození, horku i chladu.

Dřez si můžete pořídit také z přírodního nebo tvrzeného kamene. U něj je ale nevýhodou vysoká cena a také nasákavost přírodního materiálu. O pravidlech čisté kuchyně jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod