Jak vybrat a kam doma umístit orchidej, aby vám nádherně kvetla

 Zahrada 
18. dubna 2019 14:23 / Monika Thomsonová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Orchidej patří k nejoblíbenějším květinám Shutterstock
Asi neprozradíme žádnou novinku, když řekneme, že mezi nejoblíbenější pokojové květiny patří orchideje. Okouzlí nás obrovskou škálou barev a tvarů. Přestože se jejich pěstování mnozí obávají, určitě to zvládnete, pokud dodržíte základní pěstitelská pravidla.

Dnes vám poradíme, jak postupovat, aby vám tyto exotické květiny vydržely více než jednu sezónu. Většina druhů pěstovaných jako pokojové květiny jsou epifytické a ve volné přírodě rostou na stromech, případně na skalách. Kromě obvyklých kořenů mají i vzdušné kořeny, proto musí být zasazeny do speciálního substrátu.

Vybíráme správnou rostlinu

Pokud se chceme těšit z krásy květů, musíme už při koupi kontrolovat, zda je rostlina zdravá. Při výběru nemůžeme hledět jen na nádherné květiny, ale je třeba zkontrolovat i zdraví kořenů. Většinou se pěstují v průsvitných plastových květináčích, takže si vizuálně můžeme zkontrolovat stav kořenové soustavy. Pokud jsou konečky vzdušných kořenů jasně zelené nebo bílé, nemusíte se obávat, orchideje jsou v dobré kondici. Rostlinku nekupujte, pokud jsou kořeny obarveny dožluta nebo dohněda. Pokud takovou orchidej máte doma, věnujte ji zvýšenou péči.

Správné místo je základ

Velmi důležité pro úspěšné pěstování je správné umístění. Ideální místo je co nejblíže u okna s orientací na západ či východ, kde není nadměrné slunce nebo stín. Na okenní parapet orchidej umísťujeme v zimě, ale jen tehdy, pokud jí nehrozí průvan. V létě ji chráníme před přímým sluncem, na které reagují listy tím, že mění barvu do červena.

Seznamte se s orchidejí

Ne všechny druhy jsou stejně náročné na péči. Pokud jste nedostali orchidej jako dárek, ale sami si vybíráte svou první, nejjednodušší je začít hybridy rodu Phalaenopsis. V obchodech jsou nabízeny nejčastěji. Na obloukově ohnutých stoncích mají ploché květy, bílé a růžové s nádechem do fialova. Květy vydrží velmi dlouho a jedno květenství rozkvétá postupně i dva měsíce.

Jak správně zalévat

Zavlažujeme odstátou vodou velmi střídmě, protože dužnaté kořeny jsou velmi citlivé na déletrvající přemokření. Nejvhodnější je postavit květináč s orchidejí do nádoby s vodou na půl hodiny. Za ten čas rostlina absorbuje takové množství vody, které potřebuje pro své kořeny. Rostlince opět dopřejeme vláhu, až když je substrát téměř suchý. I když se zdá tento postup drastický, orchidejím to vyhovuje a jsou na to vybaveny množstvím zásobní vody v dužnatých kořenech. Nezapomeňte rostlinky občas pohnojit speciálním hnojivem. Stačí dvě ingredience a bude obsypaná květy. Psali jsme před časem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008