Jak na správnou psí hygienu. Co byste neměli nezanedbávat?

 Mazlíčci 
24. dubna 2019 17:44 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
O psa je třeba pravidelně pečovat Depositphotos
S pejskem nestačí chodit jen na procházky a dát mu do misky granule a vodu. Vyžaduje toho daleko více, mimo jiné i pravidelnou hygienu. Když psovi nedopřejete patřičnou péči, můžete mu způsobit bolesti a další zdravotní problémy.

Po návratu z procházky byste psa měli systematicky zkontrolovat. V létě zkontrolujte tlapky psa, zda je nepoškodil nějaký pichlavý předmět nebo je nepořezal ostrý střep. Také zkontrolujte, zda nějaké stéblo nezůstalo uvízlé na těle psa nebo v uchu. Při procházce po trávě nebo louce se klasy trav mohou zapíchnout do tkání jako mikroskopické harpuny a tím způsobit vážné poranění. V zimě, když pes běhá po zasněžené zemi, mu hrozí popraskání tlapek, zejména kvůli agresivní soli, kterou jsou cesty posypané. Po návratu je proto tlapky třeba opláchnout vlažnou vodou.

Uši jsou oblíbeným místem klasů. V případě, že se do něj už dostaly, je nutné je vybrat ze zvukovodu pomocí pinzety. Tento delikátní zákrok je často bolestivý, a proto vyžaduje návštěvu u zvěrolékaře. Na jaře se doporučuje oholit psovi vnitřní stranu ucha, jako prevenci zachycení klasů v uchu.

Zkontrolujte také, zda se na vašem čtyřnohém kamarádovi nezachytilo klíště, případně jiný parazit, který by mohl přenášet vážné nemoci, např. piroplazmózu. Pokud se váš pejsek v létě koupe, měli byste ho opláchnout. Ať už to je v řece nebo v moři, na kůži a srsti se mohou usadit malé částečky, které jsou psovi nepříjemné.

Kromě toho je třeba myslet i na denní hygienu. Ať už jde o čenich, tlamu nebo oči a další orgány.

Čenich

Psí čenich by měl být vlhký a svěží po celý den. Někdy může přes noc vyschnout, ale když se pes probudí, pak musí být opět vlhký. Jakékoliv strupy, praskliny nebo hnisavý výtok jsou znakem nemoci, kterou musí vyšetřit veterinář.

Ústní dutina

Nezávisle na plemeni, čelisti a tlama by měly být čisté a relativně neprodyšné. Měli byste si všímat prasklin nebo červených skvrnek. Zuby by měly být bílé a mít minimum zubního kazu. Dásně by měly být růžové, červená linka na okraji zubů je patologická a značí bolestivý zánět, který může zapříčinit ztrátu chuti k jídlu, protože pes nemůže jídlo dobře uchopit ani rozkousat.

Přesto, že psi málokdy spolupracují, když jim chcete čistit tlamu nebo zuby, i tak byste to měli dělat několikrát týdně, pomůže to zabránit špatnému dechu. Nejlepší je použít zubní kartáček a zubní pastu pro psy. Také mu můžete podávat zubní tyčinky, které zpomalují vznik zubního kamene pomocí mechanického tření. Aby byl účinek zubních tyčinek efektivní, měly by je pes dostávat denně. K dostání jsou i granule, které přispívají k ochraně ústní dutiny, hlavně malých plemen, jejichž tvar čelisti a zubů má tendenci podléhat těmto specifickým onemocněním.

Oči

Oči by měly být jasné a vlhké, s růžovou membránovou sliznicí. Na vnitřním okraji oka by neměl být viditelný žádný výtok. Je celkem snadné čistit psovi oči očním roztokem. Zvedněte psovi hlavu, otevřete jeho horní víčko a kápněte několik kapek do oka. Přebytečný roztok, který vyteče, otřete kapesníkem. Láhev byste měli mít schovanou za zády do poslední chvíle, abyste psa neznepokojili. Dávejte pozor na datum spotřeby použitého roztoku.

Uši

Existují dva druhy uší, volně visící a stojící nahoru. Visící uši by se měly kontrolovat častěji, kvůli uzavření vnějšího zvukovodu, které nedovoluje dostatečnou ventilaci. Čištění ucha by mělo být pravidelné. Pokud má váš pes visící uši, čistěte mu je jednou nebo dvakrát týdně. Jestliže má váš chlupáč stojící uši, stačí mu je vyčistit jednou za dva týdny. Použijte vhodný roztok do uší psa. Vložte špičku prstu do zvukovodu, nemusíte se obávat prasknutí ušního bubínku, protože zvukovod má tvar písmene L. Trysku produktu vsuňte do ucha. Špičku prstu vyjměte a masírujte okolí 30 sekund. Nakonec zvukovod otřete kouskem vaty nebo obkladu bez toho, abyste ho tlačili dovnitř.

Genitálie a konečník

Pravidelná kontrola samčích i samičích pohlavních orgánů zajistí čistotu. Případná přítomnost výtoku si vyžaduje kontrolu veterinářem. Konečník by měl být čistý a neměly by být viditelné příznaky průjmu.

Drápy

Existují dva druhy drápů, zadní a přední drápy. Drápy neustále rostou a pes si je obvykle během běžných aktivit sám obrušuje. Pokud tomu tak není, můžete slyšet klepání, když pes chodí. V takovém případě byste měli psovi drápy ostříhat speciálním střihačem nehtů pro psy. Při stříhání je důležité nezasáhnout do horní prokrvené části drápu, která je růžově zbarvená, na rozdíl od průhledné části, v níž je možné vidět růžový trojúhelník. Stejnou techniku použijte i u zadních drápů. Ty jsou často zarostlé srstí, ale nemělo by se na ně zapomínat, protože v případě, že zarostou, způsobí psovi hodně bolesti a způsobí poranění. O tom, jak pečovat o psí srst, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008