Naučte svého papouška mluvit. Chce to jen trpělivost a čas

 Mazlíčci 
25. dubna 2019 13:43 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rozmluvit lze velkou část druhů papoušků Depositphotos
Pořídili jste si papouška a chtěli byste jej naučit mluvit? Jde to, stačí jen vědět, jaký druh je pro mluvení vhodný a kdy je ta nejlepší doba.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že ne každého papouška můžete naučit bezpečně mluvit. Některé druhy toho nejsou schopné i kdybyste se stavěli před papouškem na hlavu. Nejlepším řečníkem je loskuták posvátný, avšak jeho chov není až tak jednoduchý. Dobře se naučí mluvit také kakadu, korela nebo třeba papoušek Žako. A rozmluvit můžete také andulku. Ovšem jak kterou. Zatímco jedna se naučí nepřeberný repertoár slovíček, z druhé dostanete sotva její jméno. Více učenlivější jsou spíše samečci, ale i některé samičky jsou velmi nadané.

Čím dříve, tím lépe

Toto pravidlo platí také u papoušků. Pokud chcete, aby se naučil mluvit, začnět s tím už ve chvíli, kdy si jej přinesete domů a procházíte tzv. sbližovací fází. Několikrát denně na něj mluvte, aby si zvyknul na váš hlas a držte obličej v jeho blízkosti. Papoušek napodobuje vaše slova, ale i ohýbání jazyku pokud dobře vyslovujete, vaši intonaci a mnohdy i vaše pohyby. 

Snadnější samohlásky

Říkejte papouškovi jednoduchá slova jako “Ahoj” a sledujte papouškovy reakce. Nejlépe se papouškům vyslovují slova se samohláskami e, i, u, při dalším učení pak písmena a, o. Dobré je při tréninku spojit papouškovi některá slova s některými úkony. Například, pokud vám sedí na ruce, zkuste opakovat “Nahoru” a zvedat přitom ruku s papouškem. 

Zkuste to s hvízdáním

Pokud papoušek nemluví, nevěšte hlavu. Zkuste to třeba s hvízdáním. Mnozí papoušci dříve, než se naučí slova opakovat, začnou pískat melodii, vydávat zvuk zvonícího budíku, vrzajících dveří, nebo zvonění mobilu. Navíc, počítejte s tím, že od některých papoušků nemůžete očekávat řečnické výkony. 

Učení hrou

U papoušků je to jako s dětmi. Pokud se něco učí, nejlépe jim k tomu poslouží hra. Takže udělejte z učení papouškovi hru a nezpomeňte na pochvalu a také odměnit v podobě pamlsku pro papouška. Nemusí jít vždy nutně o semínka. Papoušci milují také ovoce a další dobroty, o kterých jsme psali zde.

Opakování je matka moudrosti

Ideální doba na učení je večer, když se pták zklidní a je ochoten naslouchat před spaním to, co mu povídáte. Přes den pak papouška vezměte na ruku a několikrát slovíčko zopakujte. Jestli chcete, aby papoušek pronášel slova v určitou dobu, musíte je také tak používat. Ráno papouška pozdravíte dobrý den, večer mu řeknete dobrou noc, když budete odcházet z domu zavoláte ahoj, při krmení vyslovíte semínka, piškot, mňamka apod. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod