Léto přeje zlodějům. Důležité rady, které je dobré dodržet před odjezdem na dovolenou

 Dům 
16. června 2019 18:23 / Jana Jančová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Stačí dodržet několik důležitých rad Shutterstock
Prázdniny a doba dovolených se nezadržitelně blíží, a tak se všichni těší na čas, který stráví v zahraničí u moře, na horách nebo v kempech. V tuto dobu však nemají volno zloději, kteří mají doslova žně. Podle policejních statistik počet vloupání do domů a bytů každoročně roste.

Přitom stačí dodržet několik důležitých rad, jak lze svůj majetek před odjezdem za hranice všedních dnů zabezpečit a vyhnout se tak po návratu nepříjemnému překvapení.

Zloději sledují sociální sítě

Pochlubili jste se na sociálních sítích, že vyrážíte na dovolenou? Nebo dokonce zasíláte fotky, jak si užíváte u moře? Chyba, tohle opravdu nedělejte. Policisté i pojišťovny jednotně tvrdí, že o vašem odjezdu by mělo vědět co nejméně lidí. Zveřejňování času odjezdu z domova, obzvláště na sociální síti, je v podstatě pozvánkou pro všechny možné lapky.

Znemožněte zlodějům úsilí vniknout dovnitř

Dá se předpokládat, že pokud se zloději nebudou moci dostat dovnitř vašeho bytu nebo přes vaši bránu, svůj záměr vzdají. Proto investujte do pořádných, vyztužených a okovaných bezpečnostních dveří. Vyplatí se vám, zvláště v panelových domech, i výztuže zárubní. Dnes je na trhu spousta certifikovaných specializovaných firem, které vám nejen poradí, ale provedou i montáž bezpečnostních dveří.

Na zámky budou nenechavci krátcí

Stejně jako u bezpečnostních dveří jsou na trhu i firmy, které prodávají bezpečnostní zámky. Pokud chcete investovat jen do zámku, pak byste měli vědět, že jsou zařazeny do bezpečnostních tříd. Odborníci proto doporučují cylindrickou vložku bezpečnostní třídy 3 až 4. Podle nich bezpečnostní vložka opatřená kvalitním kováním dokáže odolat převážné většině pokusů o neoprávněné vniknutí. Vložku nelze odvrtat ani vytrhnout a je odolná i proti bumpingu a planžetování, lidově vyháčkování. Ke kvalitnímu bezpečnostnímu zámku ale patří ideálně i opravdu pořádné bezpečnostní dveře.

Když nemůžou dveřmi, zkusí to i oknem

Jestliže zloději neuspějí u vašich dveří, zkusí to v případě možnosti i oknem. Proto nezapomínejte před odjezdem na jejich důkladné zabezpečení proti vniknutí. Například proti jejich vysypání vám pomohou bezpečnostní fólie. Zlodějům znemožníte jejich plány, pokud budete mít vrstvená bezpečnostní skla, nebo skla s drátěným pletivem.

Technika vám pomůže ochránit domov

Za zvážení stojí také to, zda neinvestovat i do některého z množství poplašných systémů. Ty jsou dnes navíc již dostupnější než dříve a nabízejí i více technických možností.

Kromě toho  není od věci ani trezor, kde můžete schovat vše důležité, například šperky, dražší elektroniku listiny nebo peníze.

Požádejte rodinu a přátele, aby na váš domov dohlédli

Pokud i přes veškeré zabezpečení se budete chtít cítit na dovolené klidnější, požádejte rodinu a přátele, aby vám na vaši nemovitost dohlédli. Zašli k vám zalít kvítka, vyvětrat, rozsvítit světla. To zloděje odradí.

Iluzi obydlenosti můžete bytu dodat i tím, že necháte roztažené záclony nebo žaluzie, popřípadě nainstalujete časový spínač, který sám občas rozsvítí světla nebo zapne televizi.

Pojištěná nemovitost, o jednu starost méně 

Než před dovolenou opustíte byt, je lepší pro váš klid domácnost pojistit proti vloupání. Nezapomínejte přitom na výši pojistného, neboli hodnotu věcí, které má pojištění chránit. Připravte se však na to, že pojišťovny většinou vyžadují cylindrickou vložku minimálně bezpečnostní třídy 3 a zvláštní požadavky bývají i na dveře, zárubně a kování. Nezapomínejte i na garáž, kterou máte spojenou s domem, i ta musí mít kvalitní zámek – jinak vám pojistka nemusí být pojišťovnou vůbec uznána. (Dále čtěte: Jak zabalit kufr na dovolenou? Rolujte).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008