Nechejte psa očichávat, jinak mu hrozí frustrace

 Mazlíčci 
26. června 2019 06:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro psa jsou pachy nejdůležitějším komunikačním prostředkem Depositphotos
Vadí vám, že se váš pes zastavuje u každého patníku, lampy nebo obrubníku a očichává jej? Nechejte jej. Pokud mu v tom budete bránit, hrozí, že bude frustrovaný. Proč?

Staráte se o svého psího mazlíčka jak nejlépe můžete, koupete ho a šamponujete, ale sotva vyjdete ven, už strká čenich bůhví do čeho. Jenomže to, co pro vás může být někdy až otravné, je pro vašeho čtyřnohého parťáka velmi důležité až nepostradatelné. A očichávání věci k nim rozhodně patří.

Nejcitlivější čumáky

Psí nos v sobě skrývá někdy i více než 300 milionů čichových receptorů, přičemž dokáže identifikovat různé pachy asi 40x lépe než člověk a dokáží cítit takové věci, o kterých nemáme ani ponětí. Čich je proto pro psa jedním z nejdůležitějších smyslů, hlavně pro psy. Díky němu se mohou dozvědět vše, co potřebují vědět. Při své procháce tak pomocí čichu skvěle prozkoumávají svůj terén. A nejenom to.

Volné procházky

Aby pes mohl získávat různé informace ze svého okolí, potřebují proto procházky. Ale nejlépe takové, kdy si mohou svévolně jít očichávat to, co jej zrovna láká. Proto držet psa na co nejkrajtším vodítku a odtahovat jej od každé čichové zastávky, je pro něj spíše utrpením. Pes se potřebuje samovolně rozhodnout, jakému pachu dá přednost a co je pro něj zrovna prioritou. Díky tomu bude váš pes šťastnější.

Komunikace se světem

Čichání je pro psa určitý druh komunikace s okolím. Díky pachům zjišťuje, zda je v okolí jiný pes či fena, jestli už se spolu znají a zda se zrovna nachází v jeho blízkosti, nebo jestli do parku zavítal někdo nový, koho ještě nezná. Pokud mu toto nedopřejete, může být frustrovaný. A dlouhodobá frustrace pak může mít za následek i propuknutí vážné nemoci. Zakazovat psovi byste neměli ani olizování. Důvody jsme psali zde.

Vzájemné očichávání

Pes očichává nejenom své okolí, ale také ostatní psy. Díky tomu snadno zjistí, zda mohou být kamarádi či ne. Většinou, než se dva psi potkají, oba očichávají půdu kolem sebe, dávají tím najevo, že nejsou pro druhého hrozbou, snaží se uvolnit vzniklou situaci z prvního setkání.

Lépe se unaví

Neustálé očichávání věcí má ještě jednu velkou výhodu. Díky tomu je psychika psa neustále stimulována a takové množství vjemů pak psa i mnohem lépe unaví než jakékoliv pobíhání po parku. Podobný stimul můžete svému psovi vytvořit i doma. Stačí mu poschovávat do různých koutů jeho dobroty, oblíbené hračky, čichací koberečky a podobně. Váš pes tak bude skutečně šťastný a spokojený.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47