Autolednice se hodí na cesty i na pláž. Jak ale vybrat správně?

 Ostatní 
16. července 2019 19:18 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Autolednice je praktická věc Internet
Pokud se chystáte na dovolenou jet autem, dost možná se vám bude hodit autolednice. A je jedno, zda jedete k moři nebo jen do kempu k Máchovu jezeru. Navíc autochladničku využijete i při běžném provozu doma.

Do autolednice můžete dát třeba svačiny na cestu, někdo v lednici převáží na dovolenou máslo, mléko, sýry nebo salámy. Jiný zase chladící box využívá k přepravě nápojů, které si dlouho udrží správnou chladnou teplotu. Autochladničku však v létě často využijete i při běžném provozu - k převozu nákupu (například mraženého), při pikniku, kempování, nebo třeba při grilování s přáteli.

Současný trh nabízí celou řadu autochladniček, které mají různé vlastnosti a pohybují se v různých cenových relacích. Vybírat můžete mezi tzv. pasivními boxy a chladícími taškami - patří k tomu nejlevnějšímu, co trh nabízí a fungují na základě namražených chladících vložek - a nebo aktivními chladničkami, které je možné zapojit do zapalování automobilu či klasické elektrické sítě.

K dispozici jsou také luxusní autolednice, které vydrží bez elektrické energie velmi dlouho a jejichž zdrojem je propan-butan, a nebo autochladničky kombinující více principů chlazení v jednom přístroji - elektrický zdroj, autozapalování i chladící vložky. Poradíme, na co se při výběru autochadničky zaměřit.

Rozměr

Při výběru nové autochladničky se soustřeďte na její rozměr. Výrobci nejčastěji uvádí vnější rozměry, proto vždy počítejte s tím, že vnitřní prostor, tj. využitelný prostor, bude o něco menší. Z praktického hlediska je dobré si změřit i výšku, abyste později nebyli nešťastní, že se vám do boxu nevejde PET láhev.

Objem

Vnitřní objem autochladniček se pohybuje v rozpětí od 6 až do 100 litrů. Je však třeba brát v potaz, že vnitřní prostor chladničky bývá často atypicky tvarovaný, proto je nutné počítat s určitou rezervou. Do autochladničky o objemu 10 litrů bez problému umístíte přibližně 15 malých plechovek s nápoji, do lednice o objemu 25 litrů snadno uložíte osm láhví o objemu 1,5 litru.

Hmotnost

Před koupí konkrétního výrobku se zamyslete nad tím, zda budete autolednici používat výhradně pro převoz potravin, nebo zda ji budete často přenášet a podle toho se soustřeďte na její hmotnost. Pokud například budete chtít box nosit každý den třeba na kilometr vzdálenou pláž u moře, těžký box se vám značně pronese.

Způsob napájení

Důležité je si také ujasnit, jaký typ napájení potřebujete. V prvé řadě si zjistěte, jaké napájení máte k dispozici. Přesnou informaci o napětí zásuvky, tedy automobilového zapalovače, najdete v příručce k vašemu vozu nebo na internetu. Obecně platí, že napětí 12 V je standardní pro osobní automobily, napětí 24 V má většina automobilů nákladních a někdy i dodávky. Pokud si pořídíte autochladničku 12/24 V, máte jistotu, že se trefíte.

Pokud hledáte autochladničku, kterou budete moci používat v autě i na místech s elektrickým vedením, volte samozřejmě autolednici s 12V i 220V napájením.

Ochranné prvky

Pozornost věnujte také tomu, zda autolednice disponuje ochranou proti přemrznutí, tj. zda má termostat, a ochranou proti vybití akumulátoru. Ochrana proti vybití akumulátoru funguje tak, že pokud napětí klesne pod stanovenou hodnotu, tj. cca 11,2 V, dojde k odpojení lednice a autobaterie tak nebude mít následné těžkosti při nastartování.

Nadsdandardní vybavení

Při výběru možná rozhodnou i nejrůznější vychytávky, které někteří výrobci nabízejí. Jedná se například o zajímavý design na dvířkách či možnost využití autolednice jako stolku. K praktickým doplňkům autolednic patří i přepážky určené pro rozdělení vnitřního prostoru lednice nebo vysouvací rukojeť a kolečka pro snadný přesun a manipulaci.

Typy chladících boxů

Jak už jsme uvedli v úvodu článku, pořídit si můžete pasivní či aktivní chladící box nebo i plynový.

Pasivní chladící boxy

Pasivní chladící boxy patří k nejlevnějším na našem trhu a můžete jej pořídit již za několik set korun. Ještě levnější jsou potom chladící tašky. U obou těchto typů budete pro jejich provoz potřebovat chladící vložky, které je nutné předem zmrazit v mrazáku. Cena chladících vložek se pohybuje v řádu stokorun. Tento typ chlazení je vhodný např. na piknik, nebo na kratší cestu, při které se nevyžaduje příliš nízká teplota ani příliš dlouhá doba chlazení.

Výhodou pasivních chladících boxů je především jejich nízká cena a také to, že nemusí být napojeny na elektřinu v autě. Za hlavní nevýhodu je naopak považována omezená doba chlazení a nezbytnost nezapomenout včas zmrazit chladící vložky předem. V případě, že budete potraviny převážet jen na krátké vzdálenosti, je pro vás tato varianta autochladničky dostatečná. Rozdíl mezi vnějším prostředím a vnitřní teplotou boxu bývá maximálně 10 ºC.

Aktivní chladící boxy

Aktivní chladicí boxy musejí být na rozdíl od boxů pasivních napojeny na elektrickou energii a jsou schopny zajistit snížení teploty, v porovnání s okolím, přibližně o 20 až 30 ºC, záleží na konkrétním typu autochladničky. Výhodou aktivních chladicích boxů je možnost nachlazení dopředu a možnost kombinování s chladícími elementy (chladícími vložkami). Nevýhodou je potom jejich vyšší hmotnost a závislost na elektrické energii.

Plynové chladící boxy

Plynový chladící box pracuje na plyn (propan-butan). Během jízdy musí sice i tyto lednice fungovat na elektřinu, ale např. během kempování už ji ke svému provozu nepotřebuje. Podmínkou ale je, aby tento typ autochladničky byl umístěn na dobře větraném místě nebo měl komínek. Plynové chladící boxy jsou typické pro obytné vozy. Hlavní výhodou plynových autolednic je to, že jsou vysoce účinné a jsou schopné pracovat bez využití elektrické energie, za nevýhodu se pokládá vysoká cena a nezbytnost zajistit správné odvětrávání z hlediska bezpečnosti zdraví.

Termostat nebo kompresor

Aktivní chladící boxy je možné dále rozdělit na termostatické a kompresorové.

Termostatické autochladničky

Termostatické neboli termoelektrické autochladničky jsou v porovnání s těmi kompresorovými výrazně levnější, až o polovinu. Jsou také o mnoho lehčí, proto se snadno přenášejí.

Jsou schopny chlazení až o 30 ºC, což znamená, že pokud je venkovní teplota 35 ºC, teplota uvnitř lednice bude okolo 5 ºC. V případě velmi horkého počasí a dlouhé cesty autem tak termoelektrické autochladničky nemusejí stačit. Za ideální se totiž pokládá umístění autolednice v klimatizovaném prostoru, v neklimatizovaném totiž může dojít k výraznému snížení účinnosti chlazení (například neklimatizovaný kufr vozidla se může zahřát odpadním teplem). Některé termostatické autochladničky disponují také opačným režimem, zahříváním. To znamená, že svůj obsah dokážou ohřát nebo udržovat jeho teplotu.

Kompresorové autochladničky

Výrazně účinnější a také dražší jsou kompresorové autochladničky. Funkčnost kompresorových chladniček není nijak ovlivněna okolní teplotou. Kompresorové autochladničky mají stálý chladící výkon, jsou schopny mrazit potraviny až na -20 ºC a jsou určené hlavně pro náročnější uživatele. Vhodné jsou ale i do chatek, stanů nebo třeba lodí.

Nejsou závislé na venkovní teplotě a slunečním svitu. Největší výhodou kompresorových autolednic je bezesporu jejich vysoký chladící výkon a přijatelný poměr cena/výkon. Jsou spolehlivé, bezúdržbové a mají nízkou spotřebu elektrické energie, díky vestavěným bateriím mohou být v provozu až 18 hodin bez zapnutého napájení. Kompresorové autochladničky zatěžují akumulátor vašeho vozu jen v nezbytně nutné míře, proto není žádný problém vůz nastartovat i po delším stání. Kompresorové lednice se doporučuje plnit již předchlazenými potravinami, ale není to nutné. Oproti termostatickým autochladničkám jsou však výrazně těžší. O tom, jak si zabalit kufr na dovolenou, aby se do něj vešlo co nejvíce věcí, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod