Vybíráte zábradlí? Sklo dodá vzdušnost, kov vdechne eleganci

 Dům 
02. srpna 2019 10:52 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zábradlí musí ladit s interiérem Shutterstock
Zábradlí v domě představuje nepostradatelnou součást z důvodu bezpečnostní a estetické funkce. Výběru vhodného typu a materiálu zábradlí proto věnujte zvýšenou pozornost.

Pokud se rozhodnete pro přírodní krásu v podobě dřevěného zábradlí, rozhodně nešlápnete vedle. Nestárnoucí klasika se hodí do interiérů moderních domů i na víkendovou chalupu. Při výběru kvalitního materiálu nešetřete. Ideální je buk nebo dub. Zkuste se vyhnout středně tvrdému dřevu, jako je smrk nebo borovice, protože je velmi náchylné na oděrky. Pokud máte rádi koloniální estetiku, zaměřte se na kvalitní exotické dřevo, jako je badi, teak nebo oblíbený mahagon. U dřevěného zábradlí bude potřeba pravidelná péče v podobě laku, oleje a interiérové barvy.

Hliník bez údržby

Zatímco dřevěné zábradlí vyžaduje pravidelnou údržbu, u hliníkového to není potřeba. Při výrobě se používají hliníkové komponenty se speciálně upraveným povrchem připomínajícím nerez, který se vyznačuje dlouhou životností. Díky matnému designu nemusíte zábradlí leštit. Tento typ je velmi oblíbený pro svou lehkost, což jistě oceníte při přepravě a samotné instalaci. Výhodou je také velká barevná škála povrchové úpravy.

Luxusně a exkluzivně vypadá v interiéru kovové zábradlí, a to díky svému ušlechtilému materiálu. Velmi častá je varianta v kombinaci se sklem nebo dřevem. Při výběru kovového zábradlí můžete dát průchod svým představám, jelikož lze sehnat v mnoha podobách, a můžete na něm zvolit různé dekorační prvky pomocí kroucení a tvarování sloupců. Myslete však na to, že vzhledem k jeho hmotnosti se nehodí do každého
interiéru a schodiště může značně zatížit. Proto se před jeho pořízením vždy raději poraďte s odborníkem.

Jak využít pařez na zahradě, jsme psali zde.

Pokud máte v plánu do interiéru vnést lehkost, pořiďte si skleněné zábradlí, které působí vzdušným dojmem. Jeho minimalistický vzhled, jednoduché a přímé linie skvěle zapadají do současného konceptu moderní domácnosti. Sklo nenabízí pouze estetickou hodnotu, ale také bezpečnostní. Na zábradlí se využívá sklo, které je vysoce odolné, má vysokou pevnost a dokáže tak odolat jak mechanickému poničení, tak i nárazům.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod