Chcete mít nádherné rostliny? Využijte byliny, jejichž účinky jsou ohromující

 Zahrada 
02. srpna 2019 13:14 / Monika Thomsonová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Na zahradě to jde i bez chemie Shutterstock
Možná že i vám rostou na zahradě rostliny, které lze použít jako výborné hnojivo. Stačí jen vědět, jak je zpracovat. Jejich využití s sebou nese hned několik výhod: hnojivo máte zadarmo a do vaší zahrady nepřibude žádná dávka chemie.

Kupované hnojivo nebývá úplně levné a navíc je to vlastně průmyslový produkt, který má většinou k přírodě dost daleko. Tak proč nezkusit využití rostlin z vaší zahrady či nejbližšího okolí? Ušetříte a ještě svou zahradu nebudete zatěžovat chemií. 

Jak využít plevelné rostliny na zahradě?

Zkuste si vyrobit jíchu. Jícha se získá více či méně dlouhou macerací rostlin v nádobě (pozor ne kovové). Nechá se zkvasit. Čím je tepleji tím je jícha dříve - cca 2-3 týdny. Když je chladno proces se zpomalí či zastaví. Pokud proces dobře probíhá tvoří se bubliny. Obvykle se používá 1 kg rostlin na 10 litrů dešťové vody. Filtruje se a používá se zředěná 1:10. Jícha funguje jako přírodní hnojivo, které společně s kompostem stačí k vyživení rostlin.  Na její výrobu můžete použít jakýkoliv plevel, který můžete v podstatě libovolně smíchat, ale za nejúčinnější se považuje jícha z kopřivy dvoudomé a kostivalu lékařského. Pokud se tyto rostliny vyskytují na vaší zahrádce nebo v blízkém okolí, máte vyhráno. 

Kostival lékařský

Kostival lékařský je vytrvalá, robustní, poměrně vysoká bylina, jež dosahuje výšky skoro metr a půl. Má velké chlupaté listy s patrnou žilnatinou. Hlavně na vlhkých pozemcích je hodně těžké se kostivalu zbavit, ale my bychom se ho ani zbavovat neměli. Kostival totiž může fungovat jako výborné hnojivo, které může nahradit hnojení průmyslovými přípravky.

Co dokáže kostivalové hnojivo?

Kostivalová jícha je nejcennější zelené hnojení na zahradě, které je bohaté na živiny a to zejména dusík a draslík. Příprava je velmi jednoduchá.

Jak na to?

  • Do vhodné nádoby (nesmí být kovová) nastříhejte do tří čtvrtin nať z kostivalu. Nepoužívejte části rostlin se semeny, jinak se rostliny namnoží i tam, kde je mít nechcete. 
  • Zalijte je dešťovou vodou tak, aby voda zůstala asi deset centimetrů pod okrajem nádoby. Je totiž třeba počítat s tím, že zákvasy pění. Nádobu umístěte na slunné místo. Tím proces kvašení urychlíte.
  • Zakryjte ji jemným pletivem, aby do ní nenapadali různí živočichové. Nezakrývejte ji ale pevným víkem, k obsahu se musí dostat vzduch. 
  • Pokud proces dobře probíhá tvoří se bubliny.
  • Zákvas pravidelně míchejte, bude-li to možné, tak denně. Výsledek se dostaví za deset až dvacet dnů. Pak nádobu uzavřete, její obsah vám bude k dispozici libovolně dlouho. 

Hotová jícha sice není úplně příjemně cítit, ale je to skvělé ekologické hnojivo, které se používá do zálivky v poměru cca 1:10.

Stejně kvalitní a účinná je i jícha z kopřivy dvoudomé, kterou můžete najít prakticky kdekoli. 

Skvělé jsou i další rostliny

Na zahrádce můžete použít i jiné rostliny, z kterých si uděláte odvar.

Odvar z vratiče

Namočte po dobu 24 hodin 300 až 400 g čerstvých rostlin v 10 litrech vody. Poté je povařte po dobu asi 15 minut. Po vychladnutí odvar můžete použít jako postřik proti mšicím, housenkám či mandelinkám.

Odvar z kapradiny

Namočte 1kg listů v 10 litrech dešťové vody po dobu 1 týdne a poté povařte. Odvar, cca 10%, se používá jako postřik proti slimákům, mšicím a hlemýžďům.

Odvar z přesličky

Přeslička je bohatá na oxid křemičitý, který posiluje odolnost rostlin vůči chorobám. Zalijte cca 1 kg jemně nakrájené přesličky deseti litry vody a povařte asi 30 minut. Po vychladnutí se ředěný (20%) používá jako postřik proti houbovým chorobám, rzi, černým skvrnám na růžích či plísním. (Dále čtěte: Tajemství krásně kvetoucího muškátu: Stačí doplňovat jeden stopový prvek).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod