Chcete-li mít příští rok bohatou úrodu domácích jahod, pak je ideální čas na výsadbu

 Zahrada 
11. srpna 2019 17:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jahody patří k tomu nejoblíbenějšímu ovoci Depositphotos
Není nad jahody z vlastní zahrádky. Navíc je to jeden z nejoblíbenějších druhů ovoce, které má nejen úžasnou chuť, ale také spoustu minerálů a vitamínu C. Právě v období končícího léta je vhodná doba pro výsadbu dalších rostlinek. Do zimy jahodníky dobře zakoření a už v příštím roce přinesou bohatou úrodu.

Chcete-li mít příští rok po celé léto bohatou úrodu domácích jahod, pak je srpen ideální čas na jejich výsadbu. 

Správné stanoviště

Jahodám vyhovuje slunné místo a humózní, lehčí nebo středně těžká, mírně kyselá půda. Jestli máte k dispozici kompost, rozhodně jím nešetřete. Kromě výživy jahod podporuje tvorbu humusu. Aby se sazenicím vyhnuly veškeré choroby, které by úrodu mohly zhatit, vyberte jim takové místo, kde nebyly jahody v posledních letech pěstovány. Vhodné jsou záhony třeba po sklizených bramborách nebo zelenině.

Důležitá je hloubka

Jakmile se pustíte do sázení, je potřeba dodržet několik zásad. Jahodník vsaďte tak hluboko, aby srdéčko rostliny zůstalo nad zemí, a zeminu zahrňte do takové výše, jako by byla rostlina v pěstební nádobě. Mezi jednotlivými jahodníky by měly činit rozestupy zhruba 30 cm (dle odrůdy) a mezi řádky 50 - 70 cm. Nakonec záhon dobře zalijte tak, aby se voda dostala hlavně ke kořenům. 

Co vás čeká do zimy

Do zimy vás čeká ještě trocha práce. Zasazené rostlinky je totiž potřeba vyživovat. Použijte kvalitní hnojivo, které nastartuje růst a zakořenění rostlin. Zkuste také přírodní hnojiva, která si můžete vyrobit i sami. Více na toto téma jsme psali zde. Ještě, než přijde zima, přihrňte zeminu k trsům, abyste ochránili krček rostlin. Rostliny pak můžete překrýt třeba chvojím, které odstraňte až na jaře, aby k nim mohly sluneční paprsky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod