Jak chovat leguána? Potřebuje hlavně velké terárium a teplo

 Mazlíčci 
17. srpna 2019 12:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Leguána najdete velmi často odpočívat na větvi Depositphotos
Přinesli jste si domů exotické zvířátko s krotkou a zvídavou povahou, ale nevíte, jak se o něj postarat? Leguán zelený si libuje v teple, vlhkém prostředí a nejčastěji ho uvidíte nahřívat se na větvi. Z toho důvodu mu pořiďte dostatečně velké a teplé terárium.

V první řadě myslete na to, aby měl váš nový mazlíček místo k žití. Pro mládě je potřeba sehnat terárium minimálně s délkou šedesát centimetrů, hloubkou padesát centimetrů a výškou sedmdesát centimetrů. Pohodlně se do něj musí umístit skrýš, kam se bude leguán schovávat. Bude se tak cítit bezpečně a nebude tolik ve stresu. Skrýš můžete zhruba po třech měsících z terária vyndat. Jak bude leguán růst, začně mu být malé i jeho terárium. Dospělí jedinci měří až 1,5 metru. Z toho důvodu se poohlédněte po větším obydlí. Ideální je šířka i výška okolo dvou metrů.

Větve, větve a zase větve

Jelikož je leguán zelený stromový plaz, budete potřebovat opravdu hodně větví. Musejí být však dostatečně silné na to, aby se na nich leguán udržel a mohl na nich pohodlně ležet. Ideálně by měly mít hrubou kůru, aby si o ně leguán mohl brousit drápky. Vhodné jsou větve z ovocných stromů, nevhodné jsou například z šeříku nebo akátu.

Co dát na dno terária? Vybírat můžete z několika variant. Bohatě postačí rašelina nebo rašelina promíchaná s pískem. Na dno ale lze přidat i čistou zeminu bez chemikálií, dlaždice, linoleum nebo koupelnové podložky. Aromatické směsi jsou pro leguány nevhodné, stejně jako štěrk nebo piliny.

Jak udělat zahradní cestičku z přírodního kamene, jsme psali zde.

Mláďata leguána jsou všežravá, zavděčíte se jim rostlinnou i živočišnou potravou. Jakmile však leguán trošku zestárne, stane se z něj býložravec. V letním počasí stačí vyběhnout na louku a za pár minut máte potravu pro svého mazlíčka. Žaludek mu zasytí pampeliška, jetel i kopřivy. Ze zeleniny se mu zavděčíte cuketou, okurkou nebo mrkví. Občas mu můžete dát i ovoce, oblíbený je u leguána zejména banán. Do krmení mu lze přimíchat pšeničné klíčky, mletá lněná dýňová nebo slunečnicová semínka. Při krmení potravu raději rozkrájejte, protože ji leguán nemusí ukousnout a následně by si mohl ublížit. Ideální je krmení několikrát denně po menších porcích.

Základem je výhřev

Leguáni milují teplo a nutně ho potřebují k životu, protože pokud jim nezajistíte optimální teploty, budou strádat. Základem vybavení terária pro leguána proto musí být horní výhřev pomocí UVB žárovek. Přes den v teráriu udržujte teplotu zhruba 26°C až 28°C. V noci může být o něco nižší, kolem 21°C. Zajistěte, aby na větvi, na které bude leguán ležet pod lampou, byla teplota 40°C. Vytápět terárium můžete také pomocí topných podložek nebo topných kabelů. Teplotu je nutno kontrolovat, nejlepším řešením je napojení topných zdrojů na termostat. Ruku v ruce s osvětlením jde i potřebná stálá vlhkost v teráriu. Jednou nebo dvakrát denně větve pokropte odstátou vodou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47