Chcete mít příští rok bohatou úrodu rajčat? Připravte si vlastní semena, není to nic složitého

 Zahrada 
19. srpna 2019 17:48 / Šárka Sokolská
  3
📷
6 fotografií v galerii
Nejen biopěstitelé se stále častěji vracejí k původním odrůdám rajčat Archiv
Milujete-li chuť divokých rajčat, pak si je budete chtít určitě dopřát i příští rok. Není nic lepšího, než si z nich uchovat semínka na další sezonu.

Nejen biopěstitelé se stále častěji vracejí k původním odrůdám rajčat, které netrpí chorobami a zachovávají si původní vzhled i chuť. A jednou z nich jsou i divoká rajčata. Jsou šťavnatá, mají typickou rajčatovou vůni a chutnají i lidem, kteří běžná rajčata nejedí. Plody jsou sice malé, ale rostou na střapcích po několika kusech, takže se dobře sklízejí. Proto jsou mezi lidmi čím dál oblíbenější. Navíc se dají pěstovat i na balkoně. A jestli nechcete příští rok lítat po tržištích nebo zahradnictvích a hledat rostlinky k zasazení, zkuste si je příští rok vypěstovat z vlastních semínek. Není to nic těžkého.

Co vám chutná, uchovejte 

Vlastní semena můžete mít nejenom z divokých rajčat, ale prakticky ze všech odrůd, které vám chutnají, ovšem kromě hybridních, která by vám nevyrostla. Ostatní je velice jednoduché.

Potřebujete

  • kvalitní plody rajčat
  • skleničku
  • nožík
  • skleničku se šroubovacím víčkem
  • jemné sítko
  • skleničku s vodou
  • misku

Zdravé plody

V první řadě si vyberte zdravé a důkladně vyzrálé plody. Ze zkušenosti zahrádkářů bývají nejlepší ty první, které v hroznu rajčat uzrají. Rajče musí být plně vybarvené a snadno oddělitelné od stopky. Vybrané plody nechejte ještě na misce několik dní dozrát, respektive přezrát, aby změkly a šťáva se z nich dala snadno vymačkat.

Nechejte semena kvasit

U velkých plodů je nutné je rozpůlit a semínka z nich vydlabat, ale bez dužiny. Malé plody stačí napíchnout, abych z nich vytekla šťáva i se semeny do misky. Pokud máte mini rajčátka, pak stačí nožem napíchnout špičku a šťávu se semeny vystříknout do skleničky. Tu uzavřete a nechejte asi 3 dny kvasit. Čas od času můžete obsah i promíchat.

Vyberte ty kvalitní

Po uplynutí třech dnů, kdy semínka ještě nestačí vyklíčit, obsah skleničky vyklopte na jemné sítko a propláchněte proudem vody. Tímto zbavíte semena slizového obalu. Čistá semínka nasypte do skleničky s čistou vodou a promíchejte. Kvalitní semena okamžitě sednou na dno, nevyvinutá budou plavat na hladině. Ty odstraňte a zbytek sceďte a nechejte je schnout na talířku nebo misce. Za pár dnů je můžete přesypat do papírového sáčku a dát je na tmavé a suché místo. Dobře uskladněná semena vám vydrží až osm let. Pěstovat rajčata můžete zkusit ještě zcela jinou netradiční metodou, o níž jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod