Chcete zamrazit houby? Pokud to uděláte špatně, skladujete si jedy

 Ostatní 
23. srpna 2019 09:15 / Šárka Sokolská
  13
📷
5 fotografií v galerii
Začíná houbařská sezona Depositphotos
Houby můžete nejenom sušit, zavařit, ale také zamrazit. Je však potřeba dodržet pár základních pravidel, jinak vám mohou i ublížit.

Už zase rostou! Pro houbaře nastává období, kdy znovu vyrážejí do lesů s košíky. Pak nastává druhá část houbaření. A to jejich zpracování. Houby je potřeba očistit a zpracovat. Buď nakrájet na sušení nebo tepelné zpracovat, případně pak ještě na zamrazit. Ale je potřeba si uvědomit, že houby se nezamrazí okamžikem, kdy zavřete dvířka mrazáku.

Trpí slinivka

Jakmile si domů donesete čerstvou úrodu, je potřeba ji ihned zpracovat. A je jedno, zda máte v plánu z hub udělat třeba smaženici na večeři, zavařit je nebo zamrazit. V houbách jsou enzymy, biologické vysokomolekulární látky, které se urputně snaží tu vaši houbu zlikvidovat a rozkládají ji. Během tohoto procesu se neustále uvolňují mykotoxiny, které lidskému organismu jednoznačně neprospívají. Nejvíce tak při konzumaci špatně upravených hub trpí hlavně slinivka.

Plné toxinů

Řešením není dát houby hned do mrazáku, protože činnost enzymů trvá i několik hodin, než ustane. Mezitím se mykotoxiny neustále uvolňují a vy je pak po rozmrazení hub sníte. Proto je potřeba zastavit rozkládací proces hub ještě před tím, než je strčíte do mrazáku.

Stačí vařící voda

Enzymy spolehlivě zastavíte, pokud houby spaříte vroucí vodou. Nemusíte je nijak dlouho dusit. Stačí je povařit zhruba 5 minut. Houby navíc pustí i přebytečnou vodu, takže pak budete mít i mnohem více místa v mrazáku. Zamrazit můžete prakticky kteroukoliv houbu, kromě bílých hříbků. Ty raději usušte, protože jinak se vám krásně nerozvoní. O tom, jak správně sušit houby, jsme psali zde. Mražené houby ovšem nejsou určeny k dlouhodobému skladování. Ideální je spotřebovat je ještě do konce letošního roku. Jinak vymrznou a ztratí na své kulinářské hodnotě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod