Zavařujte v troubě na pečení, je to rychlejší a jednodušší

 Ostatní 
24. srpna 2019 06:55 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
K zavařování se dá použít prakticky celá řada domácích spotřebičů Depositphotos
Ne každá hospodyňka má doma zavařovací hrnec. Ovšem to neznamená, že by se musela nutně zavařování vzdát nebo si kvůli tomu kupovat speciální hrnec. Místo něj použijte obyčejnou pečicí troubu. Poradíme vám, jak na to.

Není nad domácí zavařené okurky, ovoce či třeba čalamádu. U každé skleničky víte přesně, co jíte. A pokud máte suroviny z vlastní zahrady, máte to prakticky zdarma. Navíc můžete snadno zavařovat pomocí pečicí trouby a zabere vám to jenom minimum času.

Vhodné pro všechny trouby 

Pro zavařování můžete použít jakoukoliv troubu, ať už plynovou, horkovzdušnou či elektrickou. Postup je podobný, ale liší se v nastavení teploty a délce zavařování. Nevýhodou plynových zařízení je fakt, že u nich nelze nastavit určitou teplotu, proto bude třeba správný postup vyzkoušet několikrát, než zjistíte, jak na to.  

Od sterilizace k zavařování 

Sklenice je potřeba nejprve dobře sterilizovat. A už k tomuto úkonu můžete použít vaši troubu. Navíc tím takzvaně zabijete dvě mouchy jednou ranou. Při jednom nahřátí trouby vysterilizujte sklenice a pak můžete hned zavařovat. Do hlubokého plechu nalijte asi 2 až 3 cm horké vody. Do něj naskládejte zavařovací sklenice, včetně víček, a vložte vše do trouby vyhřáté na 100 °C. Sklenice tam ponechejte zhruba 10 až 15 minut a pak je vytáhněte. Tím, že zůstanou sklenice suché a horké, můžete je prakticky hned plnit potravinami připravenými k zavařování.

Pojďme zavařovat

Jakmile máte sklenice naplněny, opět nalijte do plechu asi 2 cm horké vody a naskládejte na něj připravené zavařovačky. Dbejte na to, aby se jednak vzájemně nedotýkaly, a také na to, aby nebyly v kontaktu i s plechem. Přes sklenice můžete také umístit větší počet vrstev navlhčených novin, tím se vyhnete přehřívání skla. Tento postup s novinami se doporučuje především při zavařování v horkovzdušných troubách. A pak šup s nimi do trouby.

Správná teplota

Každá trouba je trochu jiná, takže se může stát, že si čas i teplotu budete muset trochu poupravit. Ale obecně platí, že elektrickou nastavte na 170 °C a plynovou na 1.- 2. stupeň. Do předehřáté trouby vložte sklenice na plechu a zahřívejte je, dokud se neobjeví vzduchové bublinky. Ovoce se v troubě zavařuje přibližně 45 minut, zelenina pak 60 minut. Po této době můžete troubu vypnout, sklenice ale ponechejte uvnitř ještě dalších 30 minut. Až poté je můžete vyndat a zchladit. Horkovzdušnou troubu dejte na 250 °C a plech se sklenicemi vložte na rošt ve spodní části. Zavařování menších sklenic trvá zpravidla jen 5 až 10 minut, větších pak 10 až 15 minut. Opět je nechejte v troubě dojít, pak je obraťte dnem vzhůru. A máte hotovo. Zavařovat můžete také v mikrovlnce. A nejenom to. Více tipů na její netradiční využití jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008