Chcete ušetřit? Vyrobte si domácí tablety, které jsou levné a ekologické

 Dům 
07. září 2019 13:27 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Už nemusíte kupovat drahé tablety a leštidla Archiv
Kdo má myčku, ten ví, kolik stojí tablety nebo gely na mytí nádobí. Co si tak vyrobit domácí tablety, které jsou levné a hlavně ekologické?

Je to jednoduché. Naskládáte nádobí do myčky, vložíte tabletu a zapnete. Myčka nádobí se prostě stala běžnou součástí výbavy každé moderní kuchyně. Je to skvělý pomocník, který skutečně šetří čas i ruce každé hospodyňky. Bohužel, i když myčka dokáže ušetřit stovky litrů vody za rok, její provoz zase něco stojí. Bez speciální soli, leštidla a hlavně mycího gelu nebo tablet se prostě neobejdete. Ale i zde se dá ušetřit. Například díky domácím tabletám. 

Ekologické a domácí 

Obrovskou výhodou doma vyrobených tablet jsou nízké náklady a hlavně jsou zcela šetrné k životnímu prostředí, což jistě ocení každý, kdo se snaží šetřit naši již tak poškozenou přírodu. Navíc ingredience na jejich výrobu máte buď doma nebo je běžně koupíte v obchodech. Tak proč to nezkusit?

Suroviny

  • 1 hrníček sody na praní 
  • 1 hrníček jedlé sody 
  • 1 hrníček kuchyňské soli 
  • 1 hrníček vody
  • ½ šálku kyseliny citronové 
  • 1 hrnek vody 
  • formičky na led či čokoládu

Jak na to

Všechny sypké ingredience si smíchejte v míse a postupně k nim přilévejte vodu. Pozor, směs vám bude šumět, takže se nelekněte. Míchejte, dokud se vám nevytvoří hladká tužší hmota. Tu pak pomocí lžičky rozdělte do formiček, ideálně takových, aby vám tvarově tablety pasovaly do dávkovače. Hotové tablety nechejte důkladně vyschnout a pak je můžete začít směle používat. Jedna tableta vám vystačí na celý mycí cyklus. Zbytek tablet uchovávejte ve vzduchotěsné krabičce, aby vám nenavlhly. 

Přírodní leštidlo

A pokud chcete skutečně šetřit ještě více vaši peněženku i přírodu, pak místo chemického leštidla použijte ocet bez aditiv. Stačí, pokud do horního koše umístíte (ne do dávkovače, jinak by mohl poškodit součásti myčky) malou misku s touto tekutinou a uvidíte, jak budete mít krásně čisté a lesklé nádobí. A nejenom to. Myčka toho umí daleko víc, třeba vyčistí flitry do digestoře či vydezinfikuje kartáčky na zuby. Další tipy jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod