Léto odchází, je čas zazimovat bazén

 Zahrada 
18. září 2019 12:39 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Péče o bazén prodlouží jeho životnost Depositphotos
Dny úmorného vedra a radovánek v bazénu jsou pryč. I když slunce umí přes den ještě pořádně zahřát, na koupání je to už jen pro otužilce. Proto je potřeba připravit bazén na zimu. Správné zazimování je důležité pro dlouholeté a bezproblémové užívání.

Zazimování by se mělo uskutečnit v době, kdy se noční teploty nedostávají pod bod mrazu a teplota vody má 10 až 15 stupňů Celsia. Pokud bazén správně zazimujete, ulehčíte si tak jeho uvedení do provozu na jaře nebo v létě, až začne být zase teplo.

Nečistoty pryč

Prvním krokem je odstranění nečistot. Pokud máte schody do vody, vytáhněte je a očistěte. Plovoucí nečistoty vytáhněte pomocí síťky a ze dna je odstraňte pomocí bazénového vysavače. Dezinfikujte písek ve filtraci vhodným rozpuštěným přípravkem.

Ošetřit musíte i vodu. Proto zkontrolujte a případně upravte úroveň jejího chemického složení. Hodnota pH by se měla pohybovat v rozmezí kolem 7,0 až 7,4 a množství chlóru by mělo být od 0,3 do 0,6 miligramu na litr. Správnou hodnotu snadno změříte pomocí kapkového nebo proužkového testeru. K úpravě složení vody pak můžete použít přípravky k tomu určené. Nezapomeňte, že při úpravě musí stále běžet filtrace po dobu, než se voda promíchá. Je vhodné vytvat i 24 hodin.

Na zimu upravte i výšku vody. Snižte její hladinu asi deset centimetrů pod sběrač nečistot. Na vratnou trysku našroubujte zátku. Pokud zátku nepoužíváte, upusťte vodu asi deset centimetrů pod vratnou trysku a demontujte bulvu vratné trysky s kroužkem. Oba díly potom uskladněte.

Očistěte stěny bazénu pod i nad hladinou. Přípravek naneste na znečištěná místa, nechejte působit několik minut a potom utřete houbou nebo hadrem. Na závěr opláchněte stěnu vodou. Z hadice dejte pryč veškerou vodu. Použijte k tomu vysavač pro mokré vysávání.

Vypustit vodu

Dále musíte odpojit filtraci. Demontujte čerpadlo a vylijte z něj a z potrubí zbylou vodu. Na ventilu nastavte pozici zima, případně dejte ukazatel mezi polohy odpad a zavřeno. Z nádoby a z čerpadla demontujte výpustní zátky a vypusťte zbylou vodu. Všechny součásti filtrační jednotky uložte na suchém místě chráněném před mrazem.

Odpojit musíte i solární ohřev. Vypusťte vodu ze všech desek solárního ohřevu a ukliďte je do prostor, ve kterých nepoklesne teplota pod 0 stupňů Celsia. Desku byste neměli rolovat, ale nechejte ji nataženou. Zamrznutí vody v solárním ohřevu může způsobit nenávratné poškození desky.

Vhodné prostory

Odpojte tepelné čerpadlo od sítě a uzavřete obtokové ventily. Vypusťte z čerpadla vodu odšroubováním potrubí z obou přípojek filtračního okruhu. Zbylou vodu ve výměníku čerpadla vysajte do sucha, protože tam nesmí zůstat ani kapka. Potom našroubujte potrubí zpět, ale nedotahujte ho, aby se do čerpadla nedostaly nečistoty nebo voda.

Všechny odpojené a demontované části příslušenství jako hadice, solární ohřev, filtrace a podobně uskladněte do prostor, kde máte teplotu nad bodem mrazu. Musíte je totiž uchránit před mrazem. Během podzimu zakryjte bazén podzimní krycí plachtou, která chrání bazén před padajícími nečistotami, listím a jehličím.

Až se přihlásí o slovo mrazy a na hladině se začne tvořit ledová plocha, plachtu sundejte, vysušte ji a uskladněte. Napadaný sníh a mráz by mohl podzimní plachtu poškodit a zkrátit její životnost. Přes zimu proto nechejte bazén odkrytý. Jak zabezpečit bazén, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008