Nevíte, co se zelenými rajčaty? Poradíme, jak budou pořád sladká

 Zahrada 
19. září 2019 15:26 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nezralé plody nemusíte nutně hned vyhazovat Depositphotos
Zbyla vám na zahradě zelená rajčata, která už nestihla dozrát? Nevyhazujte je. Zkuste triky, aby dozrála. Ještě si na nich dobře pochutnáte.

Celé léto jste měli neomezenou úrodu rajčat, jenomže jejich sezona pomalu, ale jistě končí. Na některých zahrádkách tak zůstávají keříky se zelenými plody, které se snaží ze vše sil nachytat poslední zbytky slunečních paprsků. Mnohým zahrádkářům však dojde trpělivost a místo čekání je vytrhnou a skončí v kompostu. Pokud však patříte k těm, kterým je líto tyto plody vyhodit, pokuste se o záchranu. 

Jako banány

Pokud chcete, aby vaše rajčata ještě zčervenala, postupujte podobně jako s banány. Pokud si je koupíte zelené, necháváte je dozrát při pokojové teplotě. A to samé můžete udělat i s rajčaty. Stačí je dát ještě zelené do krabice a k nim přidat jedno krásně zralé klasické jablíčko. Proč? Jablko totiž obsahuje etylen, který se z něj uvolňuje, čímž pomáhá vyzrávání okolních plodů. Krabici uložte klidně do temna a čas od času ji zkontrolujte, jestli se nějaké rajče nekazí, aby nezničilo i ostatní.

Vystavte je na okno

Rajčata můžete také dát za okno, kde se jim dostane ještě pár slunečních paprsků. I v tomto případě k nim přidejte jablko nebo zralé rajče. Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu, zda se vám plody nekazí. To poznáte podle toho, že vám kolem nich začnou poletovat octomilky. Jestli vás tyto mušky často doma obtěžují, můžete se jich snadno zbavit pomocí triků, které jsme psali zde. Pokud nemáte dostatek prostoru na okením parapetu, můžete rajčata vyskládat v jedné vrstvě do přepravek vyložených pečícím papírem nebo novinami. Pak je přikryjte navlhčeným hadříkem a počkejte, až zčervenají. 

Na keříku

Jestli plody stále pevně drží na větvičkách, není nic jednodušího, než použít fintu starých Italů. Ti vythnou celou rostlinu i s kořeny a zavěsí ji vzůhru nohama v místě, kde bude chráněná před mrazem. Dobré je před tímto úkonem zkontrolovat celou větev a odstranit z ní všechny listy i poškozené a napadené plody, aby se choroba nešířila dál na ostatní rajčata. Taková rajčata vám pak vydrží mnohem déle než ta utržená.

Zpracujte je

Pokud se vám nechce čekat nebo nemáte dost místa na jejich uskladnění, zkuste některý z receptů, v níž hlavní roli hrají právě zelená rajčata.

Smažená zelená rajčata

Nakrájejte si rajčata na silnější plátky. V míse si smíchejte stejný díl kukuřičné i hladké mouky, osolte ji a opepřete. Rajčata pak namáčejte v zakysané smetaně, obalujte v mouce a smažte po obou stranách dozlatova. Hotové je položte na ubrousek, aby nasál přebytečný tuk. 

Dip k masu

Ze zelených rajčat si také můžete připravit skvělou zeleninou směs, která se hodí jako příloha nebo dip k masu. 

Potřebujete

  • 1 kg zelených rajčat
  • 3 až 4 papriky (podle velikosti)
  • půlku bílého zelí
  • 3 cibule
  • hořčičné semínko
  • ocet
  • cukr
  • špetku soli

Postup

Všechnu zeleninu nakrájejte na stejné kousky, dejte do hrnce, osolte a pomalu je duste. Po dvaceti minutách přidejte podle chuti ocet, cukr a hořčičné semínko. Nechte projít varem a naložte do čistých zavařovacích sklenic. Zavíčkujte je a uskladněte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47