Chcete mít dostatek vitaminů i v sychravém počasí? Zmrazte si zeleninu do zásoby

 Dům 
21. září 2019 18:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nezapomeňte zeleninu opatřit štítky Depositphotos
Z letošní bohaté úrody vám zůstal plný sklep zeleniny a nevíte, jak s ní naložit? Zmrazte ji! Vitaminy v sychravém počasí přijdou vhod.

Při výběru vhodné zeleniny se rozhodně nemusíte omezovat, zmrazit se dá totiž prakticky jakákoliv. Mražení je ideální pro mladé fazolové lusky, cukrovou kukuřici, malé křehké cukety, špenát, brokolici, papriky sladké a pálivé, chřest, kedlubny i rajčata. Základem je pečlivá příprava, zeleninu je nutné nejprve omýt, zbavit slupky, jadérek a také špatných částí. Následně nakrájet na vhodně velké kusy.

Miska s vodou a ledem

Pokud máte v kuchyni více času, rozhodně dejte přednost úpravě v podobě blanšírování. Postup je jednoduchý. Zeleninu vložíte zhruba na dvě minutky do vroucí vody a následně do misky s vodou a ledem. Tímto způsobem výrazně prodloužíte možnost skladovování zeleniny v mrazáku, a to až na dvanáct měsíců. V případě, že zmíněný postup nemáte v plánu využít, počítejte s tím, že zeleninu bude nutné vyndat nejpozději pátý měsíc od uložení.

Zchlazenou a osušenou zeleninu rozhodně neodkládejte do lednice s tím, že na krájení si uděláte čas později nebo dokonce až druhý den. Myslete na to, že čím déle zůstane zelenina na vzduchu, tím více vitaminů ztrácí. Do krájení se proto pusťte co nejdříve.

Pokud máte hotovo, je čas na výběr vhodného obalu. Myslete na to, že v netěsných nebo špatně uzavřených obalech zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Použijte tedy pouze dobře těsnící nádoby nebo silnější igelitové sáčky se zipem. Jeden sáček by měl obsahovat takové množství, které po vyjmutí z mrazáku zpracujete najednou. Jednotlivé obaly se zeleninou si nezapomeňte před vložením
do mrazničky popsat. Na štítek napište datum a druh zeleniny. Na co v září nezapomenout na zahradě, jsme psali zde.

V případě, že jste se z poslední vycházky opět vrátili z lesa s plným košíkem hub, neváhejte a také je zamrazte. Lze je nakrájet na kostky jako směs nebo zvlášť podle druhů. Můžete je také podusit na másle či na trošce vody a počkat, až se z nich vypaří většina tekutiny. Poté je mrazte zabalené do jednotlivých porcí v potravinové fólii.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve