Nedejte letos myším šanci: Zbavte se jich jednou provždy

 Dům 
20. září 2019 13:37 / Monika Thomsonová
  13
📷
7 fotografií v galerii
Na podzim hledají hlodavci úkryt Shutterstock
Podzim je obdobím, kdy si hlodavci začínají hledat příjemně vytopený dům, aby k vám přišli přezimovat. Zvlášť, když venku čím dál víc přituhuje. Poradíme vám, jak se nezvaných myších návštěvníků zbavit.

Hlodavci jsou přenašeči nemocí, ale mohou vám škodit i jinak. Například přehryzáním kabelů a podobně. V tomto článku najdete návod, jak se zbavit myší jednou provždy.  

Znaky, že se u vás ubytovala myš

Abyste mohli začít škůdce likvidovat, nejprve je třeba přesvědčit se o tom, že je máte. Indikátory jsou velmi jasné. Většinou najdete na různých místech výkaly po myších, které vypadají jako černé zrnko rýže. U potkanů ​​je toto zrnko o něco větší. Hlodavci se rychle množí, a když si našla cestu do teplého domova plného jídla jedna myš, najdou ji i další.

Jak se zbavit myší?

Na internetu najdete mnohé podomácku vyrobené repelenty proti myším a hlodavcům, ale u žádného z nich není opravdu jisté, že funguje. Proto odborníci doporučují tyto kroky.

Najděte vstup

Nejprve musíte zjistit, kudy myši do domu přicházejí a kde se v něm zdržují nejvíce. Jen tak dokážete efektivně nastražit pasti.

Nastražte pasti

Možná se vám to bude zdát staromódní, ale mechanické pasti na myši jsou stále nejefektivnějším řešením. Nastražte je tam, kde myši do domu vcházejí, ale i tam, kde máte jídlo.

Zapomeňte na jed

Odpuzovače nejsou nejlepší řešení pro obytné prostředí, a tak byste je raději neměli ve svých domácnostech pokud možno vůbec nepoužívat. Mějte na paměti, že je to jed. Kontakt s ním by mohl pro malé děti nebo domácí zvířata skončit katastrofou. Může se také snadno stát, že přípravek použijete na místě, na které pak zapomenete, a zjistíte to až ve chvíli, kdy v domě začne zapáchat tlející tělo myši. A to rozhodně není pěkný zážitek.

Utěsněte díry

Myš se vejde do otvoru velkého asi jako mince. To znamená, že se musíte postarat o utěsnění případných děr, a to i takových, které se zdají být malé. Použijte sádru, silikon, těsnící pěnu či jiné vhodné materiály.

Ořízněte stromy a keře

I na exteriéru domu záleží. Myši a hlodavci se schovávají i v kořenech keřů nebo ve dřevě připraveném na topení na zimu. Proto dřevo skladujte dál od domu.

Skladujte s rozumem

Mějte na paměti, že hlodavci jdou po jídle, proto jej skladujte v plechových uzavíratelných krabicích, případně ve skleněných uzavíratelných nádobách, kam se tak snadno nedostanou.

Bojujte přirozenou cestou

Pokud chcete vést boj s hlodavci, podporujte jejich predátory, například poštolky, káňata, puštíky či sovy. Zkuste kolem pozemku vysadit křoviny a postavit budky. Pokud někde v koutě zahrady vyskládáte hromádku kamení, možná se v ní usídlí lasička, která se hlodavci také živí. 

Pořiďte si nepřítele myší

Pokud myši ještě zcela neovládly váš dům, může vám s jejich likvidací pomoci kočka. Ačkoli, ne každá loví. To tolik nevadí, důležitá je především přítomnost kočky. Myši ji vycítí a domu se vyhnou. (Dále čtěte: Objevily se u vás v domě myši? Správné umístění pastí je pro odchyt zcela zásadní).

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008