Elektrické nářadí v kůlnách během zimy trpí. Jak ho správně připravit na zimu?

 Dílna 
01. října 2019 10:01 / Šárka Sokolská
  2
📷
5 fotografií v galerii
Připravte na zimu své aku nářadí a baterie Shutterstock
Myslíte na to, jak připravit na zimu vaši zahradu? Pak byste rovněž neměli zapomenout zazimovat i vaši garáž či dílnu. Mráz vám totiž může poškodit nářadí.

Sezona zahrádkářům pomalu končí. Než přijde zima, je potřeba na ni zahradu dobře připravit. A to znamená třeba uskladnit cibulky květin, prořezat živý plot a dřeviny, shrabat spadané listí a opatřit výživu pro trávník i záhony. Málo toho rozhodně není. Jenomže zahradou to zdaleka nekončí. Zazimovat potřebuje i veškeré elektronické nářadí v kůlnách, dílnách či garážích. I to totiž může zima nenávratně poškodit. Na co se zaměřit?

Chlad ničí baterie

Vhodná teplota pro skladování baterií bývá mezi 15 a 20 stupni Celsia. A takovou teplotu během zimy nemá snad žádná kůlna či dílna, která není vytápěná. Nízké teploty akumulátory poškozují, jejich kapacita může klesnout až o polovinu a po delší době může dojít i k nevratnému poškození. A taková nová baterie vás může přijít i na pěkných pár tisíc korun.

Aku nářadí lze používat i v zimě

I když celá řada kutilů potřebuje své aku nářadí mít po ruce i během zimy, přesto je dobré skladovat je doma. Prochladlé NiHM akumulátory, které se budou narázově zahřívat, jsou potom náchylnější ke zničení či závadě, protože prudká změna teplot značně namáhá zejména kovové části. Baterie mějte nabité, nicméně odpojené od přístrojů, které napájí. Pokud víte, že určitý druh nářadí nebudete používat delší dobu, vyjměte z něj baterie a uskladněte je na suchém místě s pokojovou teplotou.  

Nezapomínejte na elektrovozíky

Velmi často opomíjenou skupinou jsou elektrovozítka. Ta mnohdy trčí celé měsíce zamčená v garážích nebo jiných přístřešcích. A na jaře je jejich majitelé už nenastartují. Pokud tedy nemáte možnost skladovat je ve vytápěné místnosti, odpojte od nich baterie a ty uskladněte někde doma. 

Nejde jen o nářadí

Baterie však nebývají pouze v pracovním nářadí. Bývají součástí i různých LED svítidel, fontánek, zavlažovačů či různých dekorativních zahradních předmětů, které jsou napájeny bateriemi. Všechna tato zařízení před zimou očistěte, vysušte a překontrolujte životnost baterie. Ty opět odpojte od přístrojů a přeneste je do vytápěné místnosti. Kromě nářadí je však také potřeba myslet na zahradní nábytek, který může zima a mráz rovněž poškodit. Jak jej připravit na zimu a kde jej skladovat, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008