Blíží se zima, připravte na ni svůj trávník

 Zahrada 
10. října 2019 08:11 / Eva Vogelová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Před zimou se o trávník musíte postarat, aby byl na jaře krásně zelený  Shutterstock
V poslední době se poměrně hodně ochladilo. To nám připomíná, že už za pár týdnů nastane zima. Předtím, než začne sněžit, byste se ještě měli postarat o svůj trávník. Létem péče o zahradu ještě stále nekončí. Zjistěte, co byste měli nyní udělat proto, aby se váš trávník na jaře začal brzy zelenat.

Bez zdravého a zeleného trávníku by zahrada nevypadala svěže. Ze suchého trávníku patrně nikdo radost nemá. Kromě toho, že zelený trávník vypadá dobře, má i další funkce. Pohlcuje prach, vstřebává vodu po dešti, zvyšuje v zahradě vlhkost vzduchu a tlumí zvuk. O trávník byste se měli před zimou postarat, aby vydržel velké mrazy a na jaře byl zase krásný.

Odhrnujte listí a sekejte trávník

Nenechte na trávníku dlouho ležet listí, pravidelně ho shrabávejte. Když je na zemi spousta listů, trávník nemůže dostatečně dýchat a může se na něm vytvořit plíseň. Pokud máte velkou zahradu, hrabání listí hráběmi či koštětem pro vás bude poměrně náročné. Z toho důvodu do hrabání listí zapojte celou rodinu.

Nezapomeňte trávník i posekat, ale to už nemusíte dělat tak často jako v létě. Měli byste však v listopadu hlídat předpovědi počasí, abyste věděli, kdy napadne první sníh. Těsně před ním byste totiž měli trávník posekat, ale neměl by být úplně krátký. Nechte ho dlouhý zhruba dva až tři centimetry, aby se dokázal uchránit před mrazem.  

Odstraňte z trávníku plsť  

Na trávníku se tvoří plsť. Pod tímto názvem se rozumí plevel, mech, odumřelé rostliny a zbytky posekané trávy. Plsť vytvoří několikacentimetrovou nepropustnou vrstvu, což má na trávník negativní vliv. Nemůže dýchat, přijímat živiny, začne ztrácet vitalitu a usychat. Mohou ho napadnout i houbové choroby.

Z předchozích důvodů je potřeba trávník vertikutovat. Tímto procesem se provzdušní tráva a odstraní se vrstva plsti. Pokud máte malou zahradu, budou vám stačit vertikutační hrábě. Na velkou zahradu je potřeba použít motorový vertikutátor. Vertikutovat trávník stačí dvakrát do roka. Jednou v březnu a podruhé na konci října.

Pohnojte trávník

Ošetřený trávník potřebuje před zimou pohnojit. Existují speciální hnojiva, která se používají na podzim. Od jarního se totiž liší vysokým obsahem draslíku a fosforu. Podzimní hnojiva zvyšují u trávníku odolnost proti mrazu, nemocím a suchu. Pohnojte ho naposledy zhruba na konci října. Máte na zahradě rododendrony? Zjistěte, jak je správně zazimovat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008