Máte rádi kaktusy? Vypěstujte si vlastní

 Zahrada 
13. října 2019 17:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kaktusy zvládne pěstovat každý Depositphotos
Stačí do bytu přidat několik živých, zelených dekorací a hned působí více jako domov, navíc tím automaticky zlepšíte kvalitu vzduchu uvnitř. Pokud se bojíte, že byste se o ně nedokázali postarat, řešením všech vašich obav jsou kaktusy, o které zvládne pečovat každý.

Nejenže je snadné se o kaktusy starat, ale je také jednoduché je množit. Zde je několik tipů, díky kterým se vám to podaří s co nejmenší námahou a bez komplikací.

Vyberte si správný kaktus na rozmnožení

Nejlépe se rozmnožují kaktusy, které se samy rozdělují na jednotlivé části jako například opuncie, případně ty, na kterých rostou pupeny, což jsou v podstatě mini klony rodičovského kaktusu. I když se vám množení podaří téměř s jakýmkoliv kaktusem, proč nezačít zlehka? 

Začněte celý proces ve správném období

Kaktusy žijí pro světlo, takže jaro je všeobecně vhodná doba, kdy se do množení pustit, protože nové kaktusy budou mít před sebou dlouhé období slunce. Typicky se nám během zimy tolik slunečního svitu nedostává, ale načasování může být více flexibilní, pokud žijete na místě s dostatkem slunce během celého roku nebo růst podpoříte žárovkami.

Dejte pozor, aby se odřezek nejdřív zahojil

Ujistěte se, že se odřezek před tím, než ho dáte do hlíny, zahojí. Jinak vám místo zakořenění shnije. Rostlina se potřebuje nejprve zahojit, než je připravena na nový růst. Teprve potom ji zasaďte do půdy a počkejte několik dní, než ji zalijete. Poté zalévejte pravidelně, dokud se nevytvoří kořeny.

Nakonec přejděte na běžnou péči

Když se dostanete do fáze, kdy si nová rostlina vytvoří kořeny, máte v podstatě vyhráno. Od té chvíli se k ní chovejte jako k normálnímu kaktusu. Před každým dalším zaléváním vždy nechte hlínu úplně vyschnout. Rozmnožování je součástí přirozeného cyklu kaktusu a je pozitivní pro jeho celkové zdraví. Když kousek odříznete, podpoříte vznik nových výrůstků. Zde je několik dalších triků, které vám pomohou k tomu, aby se vašim kaktusům dařilo.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod