Přemýšlíte o domácí dílně? Zjistěte, jaké nářadí a základní stroje nesmí chybět

 Dílna 
22. října 2019 18:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Správný kutil má dílnu s nářadím a základními stroji Depositphotos
Jste domácí kutil a hodláte si pořídit dílnu? Obsahovat by měla nářadí a základní přístroje, které vám usnadní práci. Nejprve se ale rozhodněte, na co se zaměříte.

Jakmile máte vybrané místo na dílnu, rozmyslete si, co v ní budete chtít dělat a jaké stroje a nářadí by se vám hodilo. Je to důležité kvůli tomu, abyste si nepořizovali něco, co vám pak bude k ničemu a zbytečně za to utratíte peníze. V každé dílně by neměly chybět štroubováky různého druhu, kladívko, klíče různých velikostí, kombinované kleště, ale také třeba hasák a šroubky s maticemi, hřebíky, metr, vodováha a podobně.

Vrtačka a pila

Speciálně zaměřené dílny už pak obsahují další pomocníky. Dílnu můžete mít truhlářskou, kde pracujete hlavně se dřevem. Potřebujete tam mít hlavně vrtáky do dřeva, brusku, vrtačku, ruční nebo stolní frézku, kotoučovou pilou známou jako cirkulárku a podobně. Zámečnická dílna je často kombinací s truhlářskou dílnou, kde nesmí chybět opět kotoučové brusky, vrtačky, ale také se hodí soustruh nebo různé pily.

Pokud jste elektrikář, hodit se bude elektrikářská dílna. Kromě nářadí by neměly chybět fázová zkoušečka, sekáče pro vysekávání děr, drážkovačka, diamantová korunka pro vrtání a další věci. Malíř se zase neobejde bez štětců, válečků, barev, ale také nářadí pro škrabání zdí, žebříku a podobně.

Jednotlivé obory do sebe zasahují, a proto se některé vybavení bude hodit do více z nich. Správnému kutilovi by ale neměla chybět frézka, která slouží k obrábění. Na výběr je spousta druhů. Rozdělují se na rovinné srovnávací a tloušťkovací, svislé spodní a horní, kopírovací, tvarovací a jiné.

Obráběcí stroj

Dobrým pomocníkem je i pila. Různé pily se od sebe liší funkčností, designem a tím pádem také cenou. Nejprve si ujasněte, co od pily očekáváte. A podle toho potom přizpůsobte svůj výběr. K vytvoření otvorů se bude hodit dlabačka, která má dlabací vrtáky, nebo řetězy a hřebeny.

Pokud chcete mít vše v jednom, pořiďte si kombinovaný obráběcí stroj, který umí více činností. CNC stroje umožňují přejít z jedné práce ke druhé. Využít je můžete k řezání, dlabání, hoblování, frézování a dalším činnostem. CNC stroje používají i firmy. Na trhu existuje vícero obráběcích přístrojů, které kombinují různé funkce. V dílně pak klasicky odkádáte i sekačku na trávu, křovinořez, motorovou pilu a podobné zahradní pomocníky. O kotoučové pile jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47