Dělá vaše kočka problémy při podávání tablet? Vyzkoušejte trik se speciální plastelínou

 Mazlíčci 
23. října 2019 12:34 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Podat kočce tabletu bývá někdy oříšek Internet
Když vám vaše kočka onemocní a musíte jí podávat i několikrát denně tablety, bývá to někdy doslova boj. Kočka má opravdu mlsný jazýček a jen tak jednoduše ji neobalamutíte. Poradíme vám, jak si podávání léků kočkám co nejvíce usnadnit.

Kočkám jejich páníček nemusí podávat jen léky při nějaké konkrétní nemoci. Tato zvířata je nutné také pravidelně odčervovat a pokud podáváte svým chlupatým mazlíčkům odčervovací tablety, můžete řešit stejný problém.

Kočku jen tak neošálíte

Pokud máte doma kočičího kamaráda, který sní vše, na co se podívá, máte štěstí a dost možná si vystačíte s prostým trikem, že tabletu zabalíte do kousku šunky či jiné potraviny nebo že ji rozdrtíte a přidáte k běžnému krmivu. Jenže na většinu koček tento fígl moc neplatí. Tato zvířata se svými 200 miliony chuťových buněk ucítí tabletu prakticky neomylně a nepozřou ji ani v sebevybranějším kousku šunky.

Speciální pamlsky

Na trhu jsou naštěstí k dostání pamlsky, speciálně vytvořené za účelem podávání léků. Vypadají jako plastelína a dobrou zprávou je, že pokud prášek zabalíte do této hmoty, většina koček lest neprokoukne. Balení čtyř kusů lze pořídit za asi 120 korun a toto množství vám postačí na zabalení asi 40 tablet.

Nejlepší je kočce nejprve podat jen samotný pamlsek. Když jej bez problému sní, tak do hmoty zabalte tabletku nebo kapsli s lékem a přidejte ji i s několika dalšími prázdnými plastelínovými pamlsky do běžného krmiva.

Pokud ovšem vaší kočičce podáváte nějaký extra hořký lék, například Entizol, je lepší být při kamufláži více opatrný a raději připravit hmotu jinou rukou, než do které jste brali lék. Jakmile totiž kočka z kuličky ucítí sebemenší stopu léku, už ji nemusí pozřít. Podobné pamlsky se dají sehnat i pro pejsky. O tom, jak se vyznat v kočičích chutích, jsme psali zde.

Když všechno selže

Pokud veškeré pokusy o podání tablety kočce selžou, budete ji muset lék podat klasicky ručně. Klíč k úspěchu spočívá ve zvládnutí techniky a v rychlém postupu.

Kočku nejprve chytněte levou rukou za kožní řasu za ušima (tedy jednoduše řečeno za krkem). Nepřizvedávejte ji, lepší je vyvinout mírný tlak k zemi. Prostředníčkem pravé ruky kočce otevřete tlamičku (jemně narážejte do rtů a dásní, až kočka tlamičku otevře). V té chvíli strčte tabletu uchopenou mezi palec a ukazováček ke kořeni jazyka, a ukazováčkem zatlačte ještě pár centrimetrů do krku. Ujistěte se, že kočka polkla (= olízne se), ustupte kousek dál a kočku pusťte. Vložit tabletu ke kořeni jazyka je velmi důležité. Když totiž lék nevložíte takto hluboko, snadno jej vyplivne.

Příprava roztoku

Někomu se také osvědčilo podat tabletu v roztoku. Prášek nejprve jednoduše nadrťte a pak rozpusťte v trošce vody. Vodu s lékem nasajte do stříkačky a obsah pak opatrně vstříkněte kočičce do krku. Nejlepší je se do tlamičky dostat koutkem a roztok směřovat do krku. Problém metody spočívá v tom, že pokud vám kočka část roztoku vyplivne, nebudete s jistotou vědět, jaké přesné množství léku se vám do domácho mazlíčka podařilo vpravit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47