Líbí se vám pískované sklo? Své ornamenty či nápisy si uděláte sami a levně pomocí leptání

 Dílna 
22. listopadu 2019 14:47 / Veronika Prášilová
  0
📷
9 fotografií v galerii
Leptané sklenice či jiné sklo jsou působivé a originální Depositphotos
Viděli jste někde pískované či gravírované láhve, vázy či jiné sklo? Už vás nudí obyčejné čiré sklenice? Chtěli byste si vytvořit své vlastní motivy či nápisy? Poradíme vám, jak na to. Leptání skla je metoda moderní, levná a jednoduchá tak, že ji zvládnete sami doma.

Návod na leptání skla krok za krokem naleznete ve fotogalerii pod článkem. Na následujících řádcích si metodu podrobněji popíšeme.

Jaké sklo je vhodné k leptání

Leptáním můžete dekorovat prakticky jakékoliv sklo: sklenice, láhve, mísy, nádoby na pečení, ale i zrcadla, okna a další. A právě v tomto období se přímo nabízí udělat touto metodou skleněné dárky s originálními motivy pro všechny vaše blízké.

Co je potřeba pro leptání skla

  • leptací pasta
  • samolepicí šablona
  • papírová páska
  • plochý štětec, špachtle či starý příborový nůž

Leptací pastu na sklo seženete buď ve výtvarných potřebách, hobby marketech nebo na internetu. Stojí řádově desítky korun. Výhodou je, že se jí podle velikosti motivu použije relativně málo a zbytek můžete seškrábnout zpět do původní nádoby a později znovu použít.

Příprava motivu

Ve výše zmíněných obchodech jsou k dostání také samolepicí fólie s připravenými motivy, tvary či písmeny. Můžete si koupit také samolepicí listy, do kterých můžete zkusit opatrně vyřezat vlastní motiv tak, abyste neprořezali spodní vrstvu. Nepřeberné množství šablon naleznete také na internetu. Ty si můžete nechat vyřezat na plotteru v tiskárně ve vašem okolí.

Příprava skla

Jelikož je leptací pasta chemická substance, dbejte na bezpečnost a postupujte dle návodu. Používejte rukavice a pracovní místo zakryjte novinami. Samotné sklo umyjte a odmastěte, postačí běžný mycí prostředek. Po usušení na sklo nalepte zvolený motiv. Doporučujeme okolí oblepit papírovou páskou, abyste měli jistotu, že se pasta nedostane na místa, kam nechcete. Další variantou je nalepit na sklenici různě tenké pásky nebo motivy a nanést pastu na okolí. Po leptacím procesu bude matné vše poleptané, kdežto místa pod nálepkami zůstanou čirá.

Pozor na bublinky

Po nalepení motivu na sklenici zkontrolujte, zda se na nálepce nevytvořily bublinky, které je případně nutné opatrně vytlačit například prsty. Problémem jsou především bublinky blízko okraje a pokud nálepka někde na okrajích nedoláhá na sklo. Pasta by se mohla dostat pod nálepku a to je nežádoucí.

Pastu nanášejte plochým štětcem nebo například starým příborovým nožem podle návodu. Všechna místa, kde má být vyleptaný motiv, musí být pečlivě pokryta pastou. Jestli se vám pasta dostane na místo, kde ji nechcete, ihned ji setřete vlhkou houbičkou, protože pasta začíná působit až po několika minutách.

Barevné sklo tvrvá o chvíli déle

Nechejte pastu působit patřičnou dobu podle návodu. Leptáte-li barevné sklo, nechejte pastu na skle delší dobu. Poté můžete vrstvu smýt pod tekoucí vodou nebo, je-li nános větší, zbytek pasty setřete špachtlí a vraťte do původní nádobky na pozdější použití. Poté odlepte motiv a sklenici umyjte. Po uschnutí motiv vystoupí a bude krásně viditelný.

Výsledkem bude dokonalý matný motiv, jak jej znáte třeba z gravírování či pískování. Takto dekorovanou sklenici můžete běžně používat a dokonce mýt v myčce. Dalším způsobem, jak na sklo a další materiály dostat vlastní motivy, je laserování. Jde o metodu mnohem sofistikovanější, přesnější, ve výsledku jistě líbivější. Ovšem je také neporovnatelně dražší. Chcete-li se přesto podívat, jak efektně vypadá laserované sklo, klikněte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47