Neutrácejte za drahé vonné svíčky, vyrobte si je doma. Třeba i s dětmi

 Ostatní 
10. prosince 2019 14:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Za takovou krásu byste se v obchodě asi nedoplatili Internet
Snad nic nepatří k adventu více než příjemně vonící svíčky, které vnesou do domácnosti tu pravou sváteční atmosféru. Pokud je vám však líto vyhazovat peníze v obchodě, kde není výjimkou, že jsou nabízeny za stovky korun, můžete si vyrobit svíčky doma podle vlastních představ. Navíc tak, aby vám ladily s vánoční výzdobou a voněly přesně tak, jak chcete.

Pokud navíc hledáte nějakou činnost, která bude bavit nejen vás, ale i vaše děti, určitě se do výroby pusťte. Není to nic složitého ani časově náročného.

Na co nezapomenout

Než se pustíte do výroby, shromážděte si vše potřebné, aby byl výsledek dokonalý. Budete potřebovat:

  • parafín nebo vosk, případně staré nepoužívané svíčky
  • knot
  • plíšek k přidržení knotu (například mince)
  • nádoby na svíčky (skleničky od přesnídávek, malé hrnečky, zavařovací skleničky, kelímky od jogurtů, obaly od mléka atd.)
  • větší zavařovací sklenici
  • hrnec  
  • vonné olejíčky dle libosti
  • barvy na svíčky
  • dekorační doplňky (např. kávová zrna, skořice, badyán, sušený pomeranč)
  • špejle

Připravte si parafín

Do hrnce nalijte vodu, kterou přiveďte k varu. Mezitím si do větší zavařovací sklenice připravte parafín, případně staré nastrouhané svíčky či speciální vosk na svíčky. Sklenici se směsí poté vložte do vodní lázně, aby se vám hmota začala rozpouštět. Pokud chcete mít barevné svíčky, je ideální doba přidat do zavařovací sklenice barvu, případně pár kapek vonného olejíčku. Jen pozor, aby výsledná svíce nebyla příliš aromatická.

Dobrá rada

Využijete-li starší nepoužívané barevné svíčky, ušetříte nejen za parafín či vosk, ale nemusíte ani přidávat do směsi barvy.

Nezapomeňte na dekorace

Než bude parafín zcela připraven k použití, můžete si do skleniček připravit různé dekorační doplňky. Skvěle vypadají například kávová zrnka, sušené ovoce nebo různé druhy koření jako třeba kousek skořice, hřebíček nebo badyán.

Zároveň s plněním skleniček dekoračními doplňky je nutné připravit si také knot svíčky. Provázek určený pro knot protáhněte plíškem a na jednom konci udělejte uzlík. Druhý konec knotu uvažte na špejli tak, aby délka od plíšku k ní odpovídala velikosti nádoby, v níž budete svíčku tvořit. Špejli poté položte na hrdlo skleničky.

Začínáme plnit nádoby

Pokud máte tyto kroky za sebou, přichází na řadu rozpuštěný vosk. Opatrně vyjměte sklenici z vodní lázně a tekutou směs postupně nalijte do jednotlivých nádob. Postupujte pomalu, aby vám plíšek s koncem knotu zůstal na dně skleniček, a také aby se vám všechny ozdoby nevyplavily na povrch. Nádoby naplňte do té výšky, aby vám mezi voskem a špejlí zbyl alespoň jeden centimetr. Poté nechejte směs ideálně do druhého dne tuhnout.

Samotné skleničky můžete ještě opatrně dekorovat například mašličkou, krajkou, nebo třeba jutovým provázkem. Skvěle vypadá, pokud na něj navážete třeba využité koření nebo jím provlečete červené šípky.

Malý zlepšovák

Nádherné svíčky vytvoříte také tak, že místo do malých průhledných skleniček nalijete rozpuštěný vosk do zajímavě tvarovaných kelímků od jogurtů nebo obalů od mléka. Jakmile vosk dostatečně ztuhne, stačí obal odřezat, svíčku položit na pěkný talířek a máte fantastickou dekoraci hotovou.

Pravou sváteční atmosféru a pohodu si můžete dokreslit zapáleným krbem. Pokud po něm toužíte, ale nemáte možnost doma instalovat klasický krb na dřevo, pak popřemýšlejte o variantě biokrbu. Ten se hodí všude, kde není možnost odvodu do komína. Více na toto zajímavé téma si přečtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve