Vyrobte si difuzér, se kterým na vás dýchne pravá vůně Vánoc

 Dům 
09. prosince 2019 17:08 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vánoce bez vůní si nikdo z nás asi nedokáže představit Depositphotos
S adventním časem neodmyslitelně souvisí také typické vůně. Tou nejčastější je aroma jehličí či právě pečeného cukroví. Pokud však patříte mezi ty, kdo dávají přednost umělému stromečku nebo si necháváte dobroty napéct, rozhodně to neznamená, že svůj domov nemůžete vánočně provonět.

Pojďme si společně vyrobit difuzéry, které vás vyjdou na pár korun a nastolí u vás doma tu pravou vánoční atmosféru.

Základní ingredience

Než se pustíte do výroby samotné vůně, shromážděte si skleničky například od přesnídávek, z nichž sloupnete etikety a případně je dozdobíte podle svého gusta. Můžete tak učinit například stužkami, lýkem nebo s pomocí gelových barev. Pokud máte nádobky připravené, můžete se pustit do práce. Budete potřebovat:

  • líh, který není aromatický (například čistá vodka)
  • olej (dětský, mandlový nebo i slunečnicový)
  • esenciální oleje 
  • bambusové špejle nebo ratanové tyčinky

Jak na to

Do každé skleničky nalijte olej a líh v poměru 3:2. Přimíchejte 20-40 kapek esenciálního oleje podle požadované intenzity vůně. Záleží také na velikosti místnosti. Více kapek dejte do difuzéru, který má být v obývacím pokoji.

Chcete-li vytvořit vonnou směs, zkombinujte více esencí, které spolu budou ladit. Pro začátek přidejte do směsi pouze pár kapek, aby nebyla vůně příliš silná. Je snadnější vůni zintenzivnit, než její sílu zmírnit. Na závěr dejte do lahvičky několik bambusových špejlí nebo ratanových tyčinek a máte hotovo.

Rada

Nepoužívejte do difuzéru klasické špejle, jelikož jsou vyrobeny ze dřeva, které není příliš savé. Pro naši potřebu jsou proto zcela nevhodné.

Nechte vůni rozvinout

Difuzér je hotový, ale než se jeho vůně naplno rozvine, bude to nějakou dobu trvat. Tyčinky musí nasáknout olej, teprve poté bude vůně intenzivnější. Urychlit to můžete tak, že tyčinky po chvíli obrátíte. Aby vám stékající olej neušpinil místo pod difuzérem, dejte pod něj vhodnou podložku, např. víčko od zavařovací sklenice. 

Namíchejte si vánoční vůně

Ať už použijete jednu oblíbenou vůni, nebo směs více olejíčků, je vhodné nejprve nastudovat, jak jednotlivé vůně působí a které se k sobě hodí. Samozřejmě si vonné směsi můžete koupit v obchodě, ale míchání vlastních směsí je docela příjemná zábava.

Upozorňujeme, že je lepší pořídit si 100% esenciální neboli éterické oleje. Ty jsou sice poměrně drahé, ale vzhledem k tomu, že použijete vždy jen několik kapek, vydrží vám každá lahvička hodně dlouho.

V adventním čase můžete sáhnout například po vůních borovice, santalového dřeva, vanilky, pomeranče, citronu, hřebíčku či skořice, ale fantazii a vkusu se samozřejmě meze nekladou. A když už budete tvořit, zkuste si s námi vyrobit další nepostradatelnou dekoraci. Podívejte se, jak jednoduché je udělat vánoční svícny ze zavařovacích sklenic.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47