Pěstujte si zimní nálož vitaminů. Nejčastější trojice bylinek pro ochucování i zdraví

 Ostatní 
20. ledna 2020 11:28 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z minizahrádky za oknem se můžete těšit celou zimu Depositphotos
Nic nechutná tak skvěle jako jídlo okořeněné a dochucené čerstvými bylinkami. Možná vás napadne, kde v tomto počasí vzít například petržel, pažitku či řeřichu, které jsou pro ochucování salátů a pomazánek nejčastější trojicí.

Odpověď je jednoduchá. Vypěstujte si tyto bylinky třeba hned, a to doma za oknem.

Vhodné podmínky pro pěstování

Ať už mluvíme o pažitce nebo třeba řeřiše, spojují je stejné podmínky pro pěstování. Ke svému životu potřebují pouze světlo, vhodný květináč či truhlík a zahradní zeminu. Rostlinky přitom nejsou náročné ani na prostředí, ideální podmínky pro ně vytvoříte, když je necháte v chladnější místnosti mezi patnácti až dvaceti stupni Celsia. Nejdůležitější pro ně je, když si mohou hovět za oknem. No a když je budete denně zalévat chladnou vodou, a občas je i orosíte, máte pro ně skvělý základ.

Vypiplejte si řeřichu ze semínka

Zatímco petržel a pažitku pěstujeme v domácích podmínkách nejčastěji z odkopků, které získáme na zahradě, řeřichu si můžeme doslova vypiplat od semínka. Aby se jí dobře dařilo, připravte si mělkou misku, do níž nasypete menší množství substrátu. Na něj nasypejte klidně celý sáček semínek, která pravidelně zalévejte. Myslete na to, že klíčící rostlinky nesmí vyschnout, jelikož by byla tato úroda nenávratně pryč, proto udržujte zeminu stále vlhkou. Čtěte také: Některé houby rostou i v zimě a mají mnoho vitaminů.

Pažitce svědčí mráz

Jak jsme již uvedli, v případě pažitky je nejčastější způsob pěstování ten, že si na zahradě vyryjete ze země trs s jejími cibulkami a zasadíte jej do květináče či truhlíku. Navíc, pokud je substrát kvalitní a také květináč dostatečně velký, nemusíte se ani zabývat jejím hnojením. Důležité však je, aby pažitka v zahradě přemrzla, a teprve poté je dobré ji zasadit do domácího květináče. Péče o ni je pak stejná jako v případě řeřichy, tedy pravidelná zálivka, chladnější místnost a dostatek denního světla. Pokud však zvažujete, že si ji ještě rychle vypěstujete ze semínek, raději na tento nápad zapomeňte. V domácích podmínkách semínka často špatně prospívají a výsledné výhonky pažitky jsou pak velmi slabé.

Petržel můžete rychlit

Také petrželku pěstujeme z rostlinek, které jsme si přinesli ze zahrady. Ovšem na rozdíl od pažitky by tato bylinka neměla přejít mrazem. Následná péče o ni je však opět stejná: zálivka, světlo a příjemné klima. Pokud jste však nestihli petrželku ze zahrady včas přinést, můžete si ji vypěstovat také přímo z kořenové petržele. Její vrcholový odřezek dejte do misky s vodou, kterou nezapomeňte pravidelně dolévat, aby nevyschla. Během pár dní začnou z odřezku rašit nové lístky, které poslouží jako skvělá přísada do polévek či na brambory. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47