Cibule není jen k jídlu. Zjistěte, co všechno v domácnosti dokáže

 Ostatní 
19. ledna 2020 08:42 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cibule má antibakteriální účinky  Pexels
Cibule v kuchyni nesmí chybět, protože patří k základním surovinám v přípravě pokrmů. Pokud však doma máte cibuli ve velkém množství, můžete ji využít i ke spoustě jiným činnostem. Zjistěte, jak vám může v domácnosti posloužit.

Cibule má antibakteriální účinky, takže ji využijete i při úklidu. Jde o silně aromatickou zeleninu, takže dokáže v domě odpudit nevítaný hmyz. Přečtěte si, k čemu se vám ještě bude cibule hodit.

Mytí nádobí

Pro zašlou špínu je cibule hrozbou. Pokud vám došel přípravek na mytí nádobí, můžete využít i cibuli. Znečištěné nádobí opláchněte vodou. Cibuli rozkrojte na polovinu a začněte s ní čistit špinavé nádobí. Pomůže vám vyleštit skleněné nádobí, ze kterých se nečistoty vyloženě nechtějí pustit.

Zápach

Cibule má silné aroma, takže si hravě poradí i s nepříjemným zápachem. Máte doma závan z vaření, cigaretový kouř nebo výpary z malování pokojů? S tím si cibule snadno poradí. Rozkrojte ji na dvě poloviny a položte ji na talíř či do misky. Nechte ji v místnosti, kde čpí zápach. Uvidíte, že za malou chvíli, se vám bude doma dýchat mnohem lépe.  

Hmyz

Cibule díky svému silnému aroma odpuzuje hmyz. Za cibuli budete vděční zejména na jaře a v létě, když vám dovnitř začne nalétávat otravný hmyz. Užijete ji však i teď. Dokáže odpudit i pavouky, kteří se v domácnosti drží prakticky celoročně.

Nachystejte si malou misku, do které nalejte vlažnou vodu. Následně rozkrájejte cibuli na kroužky a vložte ji do misky s vodou. Položte ji na místo, kde se hmyz vyskytuje nejvíce, a uvidíte, že už se tam neobjeví.

Mytí oken

Vyleštit okna můžete i bez chemických prostředků. Vystačíte si s cibulí a octem. Rozkrojte ji na dvě poloviny a natřete s ní okna. Díky ní se zbavíte největších skvrn a šmouh na sklech. Nakonec ještě okna umyjte octovou vodou a víc už řešit nemusíte.

Skvrny od potu

Pokud jste se zpotili a máte na oblíbeném oblečení skvrny od potu, nemusíte zoufat. Vymačkejte šťávu z cibule na viditelné skvrny a nechte ji alespoň půl hodiny působit. Nakonec oděv dejte do pračky. Dále čtěte: Nevyhazujte kůru z pomeranče, ale využijte ji v domácnosti.

Témata: cibule, okna, hmyz, zápach
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47