Jack Russell teriér je veselý sportovec, což má i své nevýhody

 Mazlíčci 
22. ledna 2020 06:51 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Jack Russell je veselý a hodí se na sport Depositphotos
Pokud chcete malého aktivního psa, Jack Russell teriér je správnou volbou. Je inteligentní a hodí se na sport. Než si ho ale pořídíte, podívejte se i na jeho nevýhody.

Jestli jste sportovní rodina, ale nechcete většího psa, Jack Russell teriér bude dobrým parťákem. Je aktivní, veselý a hravý společník. Na druhé straně je i bystrý a ostražitý, takže se dokáže ozvat v případě, že hrozí nebezpečí. Přestože je malý, je ochotný svého pána i bránit.

Agility a aport

Plemeno je ideální nejen na procházky nebo běhání po přírodě, ale hodí se i na sportovní disciplíny jako třeba agility nebo aportování. Díky velké energii, obratnosti a rychlosti Jack Russell teriér v těchto disciplínách vyniká.

Když si pes zvykne na nové lidi, je příjemný a hodný. Vhodný může být i pro myslivce, kteří řeší lišky nebo zvířata v norách, protože má lovecké pudy. Pořídit si ho může i rodina, protože je přátelský k dětem. Pokud budete mít na psa čas, naučíte ho různé povely a triky, je chytrý a rád se učí. Výhodou je i krátká srst, o kterou není náročná péče.

Než si ale psa pořídíte, zvažte i negativa. Jedním z nich mohou být právě lovecké pudy a instinkty. Pokud nemáte dostatečně zabezpečený pozemek, může se stát, že pes zmizí. Dokáže se totiž podhrabat, ale i přeskočit plot, aby si našel cestu ven. Proto ho nepodceňujte kvůli jeho výšce a raději zabezpečte branku.

Víc štěkají

Další nevýhodou je, že patří mezi psy, kteří více štěkají. Nemá moc rád kočky a jiná domácí zvířata, takže by z toho mohly vzniknout problémy. Útočně se může projevovat k ostatním psům a vůbec mu nevadí, že jsou mnohem větší. Není vhodné si pořizovat dva Jack Russell teriéry, protože by se mohli rvát mezi sebou.

Plemeno není vhodné ani pro pohodlnější lidi, kteří se nechtějí věnovat tréninku nebo sportování. Pokud má pes málo aktivit, je znuděný a může mít silné destruktivní sklony. Proto pak lehce najdete roztrhané boty, polštáře, ale třeba i gauč. Na zahradě může hrabat díry, takže není ani vhodným psem pro zahrádkáře. Co pes říká chováním, jsme psali zde.

Témata: plemeno, reakce
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve