Přilepšete ptákům vlastnoručně vyrobenou lojovou koulí

 Dílna 
23. ledna 2020 11:44 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ptáci milují zrní a obiloviny Internet
Přikrmování ptáků patří k oblíbeným zimním kratochvílím. Zvláště u dětí. Co si tak s nimi vyrobit lojové koule plné semínek, které tito opeřenci tak milují?

Kdo pravidelně v zimě přikrmuje ptactvo, ten určitě moc dobře ví, že milují jakákoliv semínka, zrní a ořechy. Všechny tyto laskominy jim můžete umístit do jedné dobroty v podobě lojové koule. Tu sice můžete i koupit, ale na druhou stranu její výroba je mnohem zábavnější. Hlavně pro děti. 

Pravidelnost je základ

Ptáky je potřeba krmit pravidelně. Jak si na vaše krmítko zvyknou, budou s ním během svých denních aktivit počítat a pokud na ně zapomenete, může se stát, že odpoledne již nebudou mít čas k nalezení potravy a budou muset přečkat noc hladoví. Lojová koule vydrží mnohem déle než běžně nasypané zrní. A zvlášť ta, kterou si připravíte sami.

Potřebujete:

  • hovězí lůj 
  • semena 
  • nesolené a nepražené ořechy 
  • hrozinky, ovesné vločky...
  • šišky, květináče či skořápky kokosového ořechu
  • provázek

Vyškvařte lůj

Syrový lůj nakrájejte na kostky a dejte jej do hrnce. Přidjete trochu vody a na mírném plameni vyškvařte. To, že je to správně udělané, poznáte podle toho, že má světle žlutou barvu, asi tak jako přepuštěné máslo. Pak zceďte. Lůj nechejte chvíli zchladnout, ale jen do té míry, aby byl stále ještě trochu tekutý. Vmíchejte do něj připravená semena a ořechy.

Nešetřete 

Pokud máte borové šišky, připevněte k nim provázek, nejlépe pomocí tavné pistole. U plechovek, květináče nebo ořechu udělejte dírky tak, abyste jimi mohli protáhnout špagát na zavěšení. Připravené šišky pak ponořte do loje a nechejte je tam tak dlouho, dokud nezačne lůj tuhnout. Pak je vyndejte a rukama do nich hmotu pečlivě zapracujte. Nakonec nechejte zcela ztuhnout. Používáte-li skořápku nebo květináč, stačí, když hmotu do něj nalijete a necháte ztuhnout.

Rovnou do krmítka

Pokud vás nenapadá nic, do čeho lůj nalít, nejjednodušší variantou jsou malé kulaté kompotové misky nebo formičky na muffiny. Ty vyložte potravinářskou fólií a přes ni nalijete směs do misky a nechejte lůj ztuhnout. Díky sáčku následně hmotu snadno vyklopíte, sáček opatrně odstraňte a vzniklé tvary pokládejte přímo do krmítka. Pokud žádné nemáte, můžete si jej snadno vyrobit doma. Jak na to jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?