Záhadné závady elektroniky a možnosti jejich odstranění

 Ostatní 
27. ledna 2020 09:25 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Současná autorádia stojí třeba i 30 tisíc Pixabay
Určitě se vám již stalo to, co mnohým jiným. Určitý elektronický výrobek přestal fungovat. Oprava autorizovaným servisem se jeví jako příliš drahá. Možná ale nevíte, že není vždy nutné věc vyhodit na sběrný důr.

Současná elektronika je sice na vysoké úrovni, ale při výrobě se používají postupy, které nezajišťují vždy dobré výsledky z hlediska trvanlivosti. Také způsob užívání různých počítačů, mobilů, ale i zařízení, jako jsou autorádia a další výrobky, znamená pro jednotlivá zařízení obrovskou zátěž.

Časté závady

Někdy prostě přestane fungovat určitá součástka na desce. Výměna je pochopitelně možná, ale ne vždy je jednoduché zjistit, kde je chyba. Naštěstí mnohem častější závadou je tzv. studený spoj, totiž přerušení vodivosti v místě připájení součástky. K tomu odchází jednak nedostatečným připájením při montáži, přítomností nečistoty při procesu osazování desky nebo kvůli vibracím a mechanickému namáhání při používání výrobku. Studený spoj vám mnohé firmy zabývající se elektronikou odstraní za podstatně nižší poplatek, než kolik by stála výměna celé desky s elektronikou.

Jak se studený spoj projevuje

Studený spoj může způsobit naprostou nefunkčnost zařízení. Obvykle mu ale předchází potíže s občasnými výpadky či nespolehlivostí. Hodně časté jsou také různé teplotní závislosti. Zařízení přestává fungovat po zahřátí nebo naopak špatně funguje za studena. Někdy reaguje zařízení na poklep, případně se také nadměrně zahřívá, což je způsobeno přechodovým odporem v místě studeného spoje.

Jak závadu odstranit

Můžete vyzkoušet dvě cesty, které vedou k odstranění závady. Tou první je vyhledání servisu, který se na takové zásahy specializuje. Moderní desku s elektronikou tam vyjmou z vašeho zařízení a nechají součástky povrchově montované na základní desce znovu připájet vlnou. Taková oprava obvykle garantuje dobrý výsledek, ale firmy si za ni řeknou dost peněz. Opravy notebooků či autorádií s telematikou tak stojí klidně kolem čtyř tisíc korun. Pokud však jde o výrobek, jehož cena není za nový příliš vysoká a uvažujete o tom, že byste případně nefunkční elektroniku přece jen vyhodili, můžete se pokusit o domácí opravu.

Domácí oprava

Pokus o záchranu domácími prostředky spočívá v tom, že ze zařízení vymontujete základní desku a zbavíte ji i všech součástek, které nebyly montovány povrchovou montáží, a dalších částí, které nemají možnost vydržet vyšší teploty. Zde se vám hodí běžná páječka, s jejímž výběrem vám pomůže třeba článek zde. Desku pak položíte na plech na pečení na několik alobalových kuliček a vložíte do rozehřáté trouby. Teplotu volte kolem 260 stupňů Celsia. Doba bude asi šest až osm minut. Po vyjmutí nechte ochladit a pak teprve se jí dotýkejte a dál s ní pracujte.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47