Jak pečovat o kuchyňské nože, aby byly neustále ostré

 Ostatní 
25. ledna 2020 15:19 / Eva Vogelová
  11
📷
4 fotografie v galerii
Dávejte si pozor, na čem potraviny nožem krájíte  Pexels
Bez nožů se v kuchyni těžko obejdete, jsou potřebné ke krájení a čištění potravin. Když však nejsou ostré, velmi těžko se s nimi pracuje. Pokud nechcete, aby se vám téměř po každém nabroušení otupily, měli byste o ně pečovat. Jak na to?

S tupým nožem se potraviny hůře krájí. Musíte na něj více tlačit, takže se může stát, že něco nešikovně ukrojíte a poraníte se. Kromě toho, že byste měli nože pravidelně brousit, se nezapomeňte zaměřit i na péči o ně. Díky ní vám totiž nože vydrží ostré mnohem déle.

Výběr nože

Výběr správných nožů je základem k tomu, aby vám vydržely delší dobu ostré. Existují speciální nože ke krájení masa, pečiva či zeleniny. Zjistěte, k čemu je konkrétně každý nůž určený. Neměli byste krájet nožem na pečivo třeba maso a naopak, protože by se rychle otupil.

Neměli byste zapomenout na to, že nože nejsou určeny k jiným činnostem, než ke krájení a čištění potravin. Rozhodně byste s nimi neměli otevírat třeba konzervy, tím je hned otupíte.

Krájení potravin

Kromě správného výběru nožů byste měli dbát i na volbu prkének. Rozhodně byste neměli nic krájet pouze na kuchyňské lince. Otupili byste si nůž a ještě byste si mohli poškodit kuchyňskou desku.

Rozhodně nekrájejte žádné jídlo na keramických či skleněných prkénkách. Vypadají sice vizuálně dobře, ale svůj účel neplní dobře. Pomaleji se nože otupí, když budete potraviny krájet na dřevěných či plastových deskách.

Mytí nožů

Možná se budete trochu divit, ale i umývaní nožů má vliv na to, jak dlouho zůstanou ostré. Nože byste měli opláchnout pod teplou tekoucí vodou nejlépe hned po jejich použití. Mohou na nich totiž zaschnout zbytky jídla, které naleptají jejich povrch.

Další podstatnou informací je, že byste nože neměli nikdy dávat do myčky. Chemické přípravky do myček sice nože dobře vyčistí, ale zároveň poměrně rychle zkrátí jejich životnost.  

Skladování nožů

Nože by neměly být skladovány spolu s ostatním nádobím, aby se neotupily. Neměli byste je nechávat v kuchyni volně ležet. Není to bezpečné. Můžete si je na sebe nešťastnou náhodou strhnout a zranit se. Raději si pořiďte, anebo, pokud jste zruční, tak si vyrobte stojan na nože. O tom, jak se správně skladují vajíčka v lednici, se dozvíte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008