Jak naučit psa základní povely

 Mazlíčci 
27. února 2020 08:14 / Eva Vogelová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Naučit psa povelům chce trpělivost Pexels
Pes je nejlepší přítel člověka. Pokud o něj dobře pečuje, má ho bezpodmínečně rád. To je jeden z mnoha důvodů, proč si lidé pejsky pořizují. Starat se o čtyřnohého kamaráda je poměrně velká zodpovědnost. Nejen, že se mu musíte denně věnovat, krmit, česat a mýt, ale měli byste ho naučit i poslušnosti. Poradíme vám, jak na to.

Psi jsou skvělými společníky. Uvědomte si, že štěně je jako dítě. Poznává svět a potřebuje vést. Mít nezbedného psa může být problém. Musíte ho vycvičit tak, aby vás poslouchal. Pro začátek je důležité, abyste ho naučili základní povely. Musíte s nimi začít, když je váš pes ještě štěně, s dospělým psem by to bylo těžší.

Vybudujte si vzájemný respekt

Na začátku byste se měli obrnit trpělivostí, protože vás váš pes okamžitě poslouchat nebude. Pevné pouto mezi sebou si vybudujete postupně. Pes vás musí začít respektovat a vy na oplátku uděláte to samé. Nerušte pejska, když je zrovna unavený a potřebuje si odpočinout. Zejména štěňata potřebují hodně spánku.

Pokud na vás váš mazlíček nemá náladu a zrovna se nechce mazlit, nechte ho být. Rozhodně při výchově psa nepoužívejte fyzické tresty, mohl by se vás začít bát a neměl by k vám vřelý vztah. Psa cvičte denně maximálně patnáct minut, protože poté už ztrácí pozornost.

Zaměřte se na intonaci hlasu a pochvaly

Když budete svého pejska učit základním povelům, mějte na paměti, že dokáže rozeznávat změny hlasu. Slovům sice nerozumí, ale síle hlasu ano. Jednotlivé pokyny mu dávejte vždy stejným tónem. Váš hlas by měl být výrazný, aby pochopil, že po něm právě nyní něco požadujete. Vždy, když vás poslechne, pochvalte ho a pohlaďte, aby měl motivaci vás poslechnout znovu.

Povel ke mně

Nejdůležitější je přivolání. Měl by na něj slyšet každý pes, nezáleží na tom, zda je malý či velký. Jděte od svého mazlíčka dál, chvíli ho nechte, ať si různě pohrává a po chvíli ho zavolejte. Pokud na vás nereaguje, musíte ho něčím zaujmout.

Jak jsme již zmiňovali, silný tón hlasu je velmi důležitý. Pokud ani ten ještě nepomůže, na svého psa mávejte a můžete u toho i skákat. Nejvíce zabírají pamlsky. Můžete na ně pejska nalákat a přiběhne k vám raz dva. Následně ho výrazně pochvalte a pamlsek mu dejte. Tohle opakujte několikrát denně.

Povel sedni  

Ve chvíli, kdy se konečně váš pes naučí povel ke mně, přejděte k dalšímu. Chytrý pes pochopí povel sedni poměrně rychle. Když bude u vás, důrazným hlasem na něj zvolejte sedni a mírným tlakem mu zatlačte na zadní část těla. Ve chvíli, kdy si sedne, ho pochvalte a případně mu dejte pamlsek. Tento povel musíte trénovat ještě několikrát, dokud se jej nenaučí perfektně.

Povel lehni

Povel lehni je na pochopení pro psa trochu složitější než povel sedni. Přikažte vašemu mazlíčkovi, ať si sedne. Následně mu důrazně řekněte lehni a tlačte na prostor mezi lopatkami. Tlak na toto místo mu bude trochu nepříjemný, takže si nakonec lehne. Následně ho odměňte pochvalou či pamlskem. Dále čtěte: Pořiďte si do domácnosti neobvyklého mazlíčka.

Témata: povel, respekt, chvála
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve