Břečťan vytvoří romantická zákoutí a poslouží jako ochrana proti slunci

 Zahrada 
20. února 2020 15:10 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dospělá rostlina břečťanu dokáže vykouzlit takovou nádheru Depositphotos
Také sníte na horkem rozpálené zahradě nebo verandě o laskavém stínu, ale nevíte, jak na to? Zkuste si zasadit stále zelený, zimě i mrazu odolný a dokonce i léčivý břečťan. Službu vám udělá, když rostlinu potáhnete po pergole a vytvoří vám romantické prostředí pro váš odpočinek.

Nutno je však brát zřetel na to, že břečťan není schopen pnout se přímo i po hladkých stěnách, popřípadě po plochách opatřených hladkými nátěry. Vhodné jsou tedy především staré cihelné či kamenné zdi, dřevěné stěny, či různé ploty nebo opory.

Důležité je však také to, aby stěna byla v co největším pořádku, tedy nepoškozená. Do sebemenších skulinek v omítce se dostanou příchytné kořínky, které se zde díky vhodnému prostoru dostatečně uchytí a začnou se přeměňovat na vyživující kořeny. Ty se pak rozrostou natolik, že omítku odtrhnou od zdiva. Břečťan tak může nadělat více škody než užitku. Je-li však stěna ošetřena a nepoškozená, slouží na ní břečťan jako ochrana proti nepříznivým teplotním a povětrnostním podmínkám.

Nenáročná rostlina

Břečťan popínavý je vytrvalá dlouhodobě zelená rostlina rozšířená po celé severní polokouli, která má pod zemí velmi rozsáhlý kořenový systém, díky kterému může dorůstat obrovských velikostí.

Kořenový systém břečťanu je navíc silný a proniká půdou až několik metrů hluboko. Starší, silné a dobře zakořenělé rostliny tím mohou získávat vodu i z větších hloubek a břečťan tak dokáže odolávat i delším obdobím bez srážek. Hnojené rostliny vytvoří velké a krásné dužnaté listy. Pokud však nemáte tolik času a rostlina vám roste v odkrytém prostoru, postačí běžný déšť. Listy sice nebudou tak velké, ale zase jich bude víc a svůj účel splní.

Zakryje nevzhledná místa

Velice dobře se uplatňuje jako půdopokryvná rostlina do stínu, překryje nevzhledná místa, vytvoří romantická zákoutí a popne kmeny stromů. Je pak jen na vás, zda budete rostlinu nějakým způsobem tvarovat, anebo ji necháte jen tak si růst.

Rostlina je to dlouholetá, stáří některých exemplářů bývá odhadováno na více jak 500 let. Možná proto je symbolem nesmrtelnosti. Po 20 letech začíná také kvést. Plody rostliny jsou tmavé bobule, která na rostlině drží až do jara. Bobule a čerstvé listy jsou pro člověka krajně jedovaté. Bobule slouží hlavně jako potrava pro ptactvo, které je požívá bez problémů. Pokud tedy břečťan krášlí vaši zahradu více než 20 let, dávejte dobrý pozor na své děti, aby si je nespletly s nějakým druhem ovoce.

Proč břečťan pěstovat

Kromě toho, že vám zkrášlí a ochladí zahradní posezení, tato zázračná popínavá rostlina se honosí titulem největší likvidátor benzenu v ovzduší. Během 24 hodin je schopna ze vzduchu pohltit až 90 % škodlivin. Díky tomu se extrakt z břečťanu používá při terapii zánětlivých onemocnění dýchacích cest jako podpůrná léčba při astmatu a chronických bronchitidách. Nejnovější výzkumy dokazují také antioxidační účinek extraktů břečťanu.

Jak jej pěstovat

Břečťan je typický zástupce rostlin lesního podrostu, to znamená rostlin, které rostou převážně ve stínu až polostínu či na rozptýleném světle a přímé celodenní slunce většinou špatně snášejí (na slunci sice břečťan také roste, ovšem mnohem pomaleji a jeho listy jsou vybledlé a často hodně prosychají). Díky stínomilnosti břečťanů je možné z této rostliny vytvořit elegantní zelené plochy i na silně zastíněných místech zahrady, kde by se jiným rostlinám nedařilo – například v podrostu pod velkými stromy či v jiných zastíněných zákoutích zahrady.

Vysadit jej můžete prakticky během celého roku, nejlepší je to ale během března. V létě už totiž můžete mít hezkou rostlinku a výhonky.

Mohlo by vás zajímat

  • Odrůd břečťanu je celá řada, vybrat si můžeme ze široké škály tvarů listů i jejich zbarvení, takže porost břečťanu nemusí být jednotvárný.
  • Břečťan se využívá i jako architektonický prvek hlavně k ozelenění severně orientovaných zdí domů a různých zahradních staveb.
  • Stále častěji se pěstuje v nádobách, třeba v závěsných květináčích, nebo jako popínavá okrasa teras a balkonů.
  • Břečťanový porost může sloužit i jako téměř bezúdržbová náhrada trávníku, hlavně na obtížně udržovatelných místech zahrady, například ve svazích, nebo mezi hustým porostem keřů a stromů, kde bychom trávu obtížně sekali.
  • Využít ho můžeme i jako půdopokryvnou rostlinu pro zakrytí ploch s nekvalitní půdou nebo hrubou navážkou, kde by tráva nerostla.
  • Břečťanem můžeme ozelenit i staré, mrtvé stromy, které břečťan popínavými stonky zcela obalí.
  • Pomůže nám také třeba vytvořit ze starého, rezavějícího drátěného plotu nový živý, zelený plot.

Čerstvě vysazené rostliny mají v prvních letech malé přírůstky, později mohou dosáhnout až jednoho metru za rok. Břečťan má také léčivé účinky. Více čtěte zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve