Pokud chcete mít na jaře krásný trávník, nyní je čas na jeho revitalizaci

 Zahrada 
26. února 2020 10:00 / Veronika Prášilová
  1
📷
4 fotografie v galerii
Upravený trávník je výkladní skříní každé zahrady Depositphotos
Jaro už pomalu začíná klepat na dveře. To je znamení zejména pro majitele zahrad, kteří první sluneční paprsky vítají s otevřenou náručí. Je jim však jasné, že je již brzy čeká spousta práce. S některými úkony je možné začít již nyní. Například s kontrolou trávníku a případnou revitalizací po zimě poškozených míst.

Letošní zima sice nebyla nikterak dramatická, ale na stavu trávníku se jistě podepsat mohla. Stačí zmínit nedostatek sněhu a s tím související sucho.

Čtyři základní kroky

Nejdůležitější kroky by se daly v kostce shrnout takto: očistit, provzdušnit, dosít a pohnojit. To vše je potřeba před začátkem jara stihnout, aby byl váš trávník krásný a fit. Naštěstí nemusíte nikam spěchat, začít můžete na přelomu února a března. Pustit se můžete například do jeho očisty. Odkliďte z trávníku klacíky, větve, napadané listí a další nečistoty, které na něj nepatří. Pak už přichází na řadu vertikutátor, který dá vašemu trávníku skvělý základ.

Šikovný pomocník vertikutátor

S pomocí vertikutátoru se trávník krásně mechanicky provzdušní a prořežou se kořeny, čímž dojde k jeho celkovému zhuštění. Navíc se díky němu zbavíte mechu a dalších nežádoucích porostů, které se vám v trávníku obvykle rozrůstají. Po použití vertikutátoru také zjistíte, jestli náhodou někde nevznikla lysá místa, která bude třeba zapravit. Nejznatelnější to bude asi dva týdny po provedení vertikutace, kdy holá místa vystoupí na povrch. 

Na tyto plochy nasypejte v tenké vrstvě trávníkový substrát, který zasypejte semínky trávy. Ta lehce zahrňte a zlehka celou plochu udusejte, aby vám semínka nezmizela při prvním dešti či větru.

Trávník potřebuje výživu

Jakmile se trávník uchytí a zazelená, nezapomeňte jej ještě přihnojit. Jarní hnojivo musí tvořit především dusík, který podporuje růst travin, dále fosfor a draslík. Ideální čas bude v druhé polovině dubna, proto s tímto krokem rozhodně nikam nepospíchejte, ale rozhodně ho mějte na paměti.

V únoru se můžete pustit i do dalších zahradních prací. Čas je na prořez větví či předpěstování některých druhů zeleniny. Více se dočtete v našem článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008