Pokud vás kočka často škrábe a kouše, je na čase ji to odnaučit

 Mazlíčci 
31. března 2020 11:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kousnutí od kočky pořádně zabolí Depositphotos
Občas může kousnout nebo škrábnout snad každá kočka, ale pokud tento zlozvyk přerostl únosnou mez, měli byste svého miláčka tomuto chování odnaučit.

Že se kočka chystá vás kousnout nebo poškrábat, můžete mnohdy včas vypozorovat z jejího chování. V hravé náladě jsou kočky většinou uvolněné a hrají si potichu. Útočná kočka má uši nahoru, naježenou srst, ztuhlé nohy, stojí přímo před vámi a upřeně na vás zírá. Kočka v obraně má ocas přitažený k tělu, uši stažené dozadu a pravděpodobně se bude snažit nenápadně vycouvat. Ať už je kočka v ofenzivní nebo v defenzivní poloze, vždy může škrábnout svými drápky, syčet či vrčet.

Odhalte příčinu

Sledujte příčiny, které vedou k vyvinutí agrese a identifikujte, zda jde o hru nebo skutečný útok. Pokud vaše kotě škrábe nebo kouše a vy jste jeho jediný kamarád, neměli byste to považovat za skutečnou agresi. Koťata si hrají se svými vrstevníky, učí se zastrkovat drápky a eliminovat bolestivé kousání, protože jim ostatní koťata dají hned jasně najevo, že je takové chování nepřípustné. Udělejte hlasitý zvuk, zasyčte jako kočka, nebo odejděte, jakmile se kočka příliš rozdovádí. Tak jí naznačíte, že takto vás už kousat a škrábat nesmí.

Ruce ani nohy nejsou hračka

Přestaňte používat vlastní ruce a nohy jako hračku pro vaši kočku. Toto je nejčastější chyba, jaké se lidé dopouštějí a která vede ke většině kousání a škrábání. Nabídněte kočce interaktivní hračky jako například kus kožešinky připevněný gumou k dřevěné tyčce na podobné bázi jako jojo. Pokud vás kočka při hře omylem škrábne nebo kousne, zasyčte, nebo zavyjte a hru ukončete. Kočka velmi brzy pochopí, že hra znamená zatažené drápky a žádné kousání.

Odnaučovací metody

Postříkejte kočku vodou z rozstřikovače na kytky, nebo na ni foukněte vzduch z nějakého dmýchadla v případě, že všechny ostatní metody k naučení disciplíny selžou. Pokud kočka přestane s nežádoucím chováním, odhoďte hračku pryč a přesměrujte hru kočky jinam.

Kočičí kamarád

Někdy se agrese může přesměrovat na vás, protože má kočka zkrátka příliš mnoho energie a nemá ji jak vybít. V tomto případě je nejlepší jí pořídit kočičího kamaráda, aby si zvířata vybila energii mezi sebou, užila se trochu hry a zároveň se naučila dodržovat určité meze, kdy už hra způsobuje přílišnou bolest.

Nestrašte ji

Rozhodně byste neměli kočku vystavovat věcem či lidem, kterých se bojí. Kousání a škrábání jsou běžné reakce vystrašené kočky. Poskytněte kočce bezpečné útočiště, kam se může schovat, pokud je rozrušená nebo vystrašená, a nevyrušujte ji.

Jako poslední možnost, jak kočce vyjádřit nesouhlas s jejím chováním, je jemné výchovné klepnutí ukazováčkem na její nos. O tom, jak kočce podávat lék, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve