Zelená střecha má řadu výhod. Zahrada nad hlavou dokáže pročistit vzduch i odbourat stres

 Dům 
04. dubna 2020 12:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Střešní louka umožňuje osázet střechu i zajímavější zelení Internet
Zelené střechy nejsou módní výstřelek, znamenají pro vás přínos ekologický i psychologický. Vracejí do měst zeleň a kompenzují zabírání půdy velkoplošnou výstavbou.

Zahrady na střechách domů pročišťují vzduch, odbourávají stres, poskytují prostor pro relaxaci.

Co vám to přinese

Souvrství zelené vegetační střechy přispívá k tepelné stabilitě budovy, snižuje tepelné ztráty, chrání nosné konstrukce před mechanickým poškozením a UV zářením. Rovněž vytváří zvukovou izolaci, přičemž útlum hluku může být opravdu velký. Pokud použijete na střechu speciální vegetační pásy, můžete dosáhnout podstatně vyšší schopnosti zelené střechy absorbovat a zadržet vodu, ale také uspořit nadimenzování nosné konstrukce. Oproti klasickým zeminovým systémům vám minerální vegetační systémy umožní úsporu i na filtračních, drenážních, separačních vrstvách, protože speciální systémy tyto funkce sdružují. 

Má to i nevýhody

Spravedlivě si přiznejme i nevýhody. Vegetační střecha má vysoké pořizovací náklady, zvyšuje zatížení nosné konstrukce. Pokud dojde k poškození izolačních vrstev, mohou být opravy nákladné. Proto je nutné oslovit na začátku profesionální firmu. Pokud zvolíte střechu s intenzivní zelení, bude krásná, ale zaplatíte za to daň v podobě pravidelného zavlažování či doplňování vegetace.

Výchozí podmínky

Než se pustíte do výběru vegetačního střešního systému, musíte si ujasnit, co je u vaší střechy možné a co nikoli. Důležité faktory jsou sklon střechy, nosnost konstrukce, následná údržba. Nosnost střešní konstrukce je řešitelná u novostavby, kde můžete předem počítat se zvýšeným zatížením, které do konstrukce přináší těžká vegetační vrstva. V případě rekonstrukce se může stát, že vám statika nedovolí střechu ozelenit. Pokud však použijete vegetační pásy nebo panely s nižší hmotností, zpravidla vám souvrství umožní zazelenit střechu i tam, kde by to bylo zeminou nemožné. Pak musíte zvolit vhodný typ a skladbu vegetační střechy.

Návrh skladby

Při návrhu skladby střešní zahrady se vychází ze stejných konstrukčních zásad, tj. vlastní vegetační souvrství se realizuje bezprostředně po dokončení vrstev středního pláště. U klasických střech hydroizolační vrstvou, u střech obrácených a kombinovaných tepelnou izolací s ochrannou textilií. Z hlediska použitých druhů ozelení se rozlišují extenzivní a intenzivní vegetační střechy. 

Extenzivní střecha

Extenzivní střešní zeleň charakterizujeme jako odolnou, nenáročnou, do plochy se rozrůstající. Patří sem mechy, trávy, byliny, trvalky, skalničky, plazivé dřeviny. Extenzivní střecha je pohledná a nenáročná na zhotovení a údržbu.

Intenzivní střecha chce péči

Intenzivní střešní zeleň zahrnuje trávníky, keře, květiny, stromy. Další možností ozelení střechy je zeleň v kontejnerech, v přemístitelných nádobách, velkoobjemových květináčích, jde o takzvanou mobilní zeleň. O intenzivní střechu se musíte pravidelně starat. O tom, jak na střeše zatočit s nežádoucím mechem, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47