Lucky bamboo přináší radost vzhledem i svou nenáročnou péčí

 Dům 
31. března 2020 09:13 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostlina se množí řízkováním Depositphotos
Bambus pro štěstí je oblíbenou rostlinou jako dárek pro někoho, komu chcete udělat radost a trošku mu rozzářit domov. Je líbivý, zajímavý, a také je velmi nenáročný na pěstování. Často se prodává s dekorativně tvarovanými a různě propletenými kmínky.

Věděli jste však, že šťastný bambus vlastně vůbec není bambus? Jde o dračinec pruhovaný (Dracena sanderiana). Nevyžaduje téměř žádnou péči a když dodržíte pár základních pravidel, poroste doslova jako z vody.

Bambus pro štěstí

Tato oblíbená rostlinka je po celém světě známá pod anglickým názvem lucky bamboo (šťastný bambus). Své jméno získal ze dvou důvodů. Jednak připomíná bambus, a také prý nosí štěstí. Už asi nevypátráme, jak k tomuto přívlastku přišel, každopádně mu to vyneslo velkou slávu. Šťastný bambus je jednou z nejprodávanějších a nejčastěji darovaných rostlin na světě. Jeho domovinou jsou tropické oblasti Kamerunu, ale do Česka se dováží převážně z Asie. Jelikož se snadno množí, stačí si sehnat pár řízků a můžete se pustit do radostného pěstování.

Není voda jako voda

Šťastný bambus je skutečně velmi nenáročnou pokojovkou. Stačí mu pěstování v obyčejné vodě. I když tady už máme první a bohužel častou pěstitelskou chybu. Pokud používáte vodu z kohoutku, nechejte ji minimálně jeden den odstát. Zvolit můžete i filtrovanou nebo balenou vodu z obchodu. Rostlina totiž nemá ráda chlor a mohly by jí začít uhnívat kořeny. Vodu měňte zhruba dvakrát do měsíce a při tom propláchněte kořínky.

Při pěstování v průhledné nádobě krásně vidíte, jak vám rostlinka, respektive její kořenový systém, prospívá. Pokud zaznamenáte, že kořínky hnědnou a začíná se kalit voda, poškozené kořeny odstřihněte a nádobu důkladně vymyjte. Hladinu vody udržujte v rozmezí 3 - 8 centimetrů a délku kořenů kolem 2 centimetrů.

Pěstování v květináči

Pokud se rozhodnete pro pěstování nepravého bambusu v substrátu, zvolte běžnou zeminu pro pokojové rostliny. Nádoba by měla být vyšší a ne příliš široká. Hnojte podle zvyklostí, v létě častěji a v době vegetačního klidu méně. Pozor jen na správné hnojivo. To by mělo být na přírodní bázi a bez vápna. Substrát udržujte stále mírně vlhký, pozor na přelití. Šťastný bambus bude nejšťastnější na západním okně, nesnáší totiž přímé slunce.

Tvarování je návykové

Jak můžete vidět v naší galerii, lucky bamboo se dá krásně tvarovat. Jakmile jednou začnete a bude se vám dařit, máte koníček na celý život. A dobrá rada na závěr. Tato roztomilá dracénka je sice krásná, ale také mírně jedovatá, proto ji raději pěstujte z dosahu malých dětí a domácích mazlíčků. Čtěte také: Pěstujte zajímavou pokojovou rostlinu nazvanou živé kameny.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod