Využijte jaro k likvidaci mechu v trávníku

 Zahrada 
08. dubna 2020 08:44 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dodržujte důležité kroky v péči o pažit Depositphotos
Jarní počasí je příležitostí nejen pro vysazení nového trávníku, ale také pro péči o ten stávající. Většině zahrádkářů dokáže zaručeně zkazit náladu, když se jim pod pažitem prohání krtek, anebo když jeho dokonalý vzhled kazí mechová pokrývka.

Pojďme se společně podívat na to, jak mechu v trávníku předcházet.

Když mech útočí

Zkušení zahrádkáři se shodnou na tom, že když se v trávníku objeví mech, je něco špatně. Buď je problém přímo v půdě, nebo jste o trávník špatně pečovali. Je vypozorováno, že pokud je mech vzpřímený, je půda pod ním suchá a překyselená. Pokud se mech naopak plazí a má zelenou či zelenožlutou barvu, je to známkou špatně propustné půdy.

O špatné údržbě trávníku zase vypovídá mech, který se kumuluje do hustých polštářků. Nejčastějším problémem, proč tento jev vzniká, je, že zahrádkáři nastavují své sekačky na sečení pod tři centimetry.

Zatočte s ním právě teď

Ať už je původ jakýkoliv, právě jaro je vhodné období pro boj s mechem. Ideální je vyhrabat jej hráběmi s ostrými železnými hroty, vhodnější variantou jsou pak vertikutační hrábě. Poté je dobré trávník ošetřit buď komerčně vyráběnými přípravky určenými jako prevence výskytu mechu na trávníku, anebo si můžete sami připravit podobnou směs, kdy smícháte tři díly síranu amonného a jeden díl takzvané zelené skalice.

Směs je vždy potřeba dobře promíchat a aplikovat v dávce tři až šest kilogramů na sto metrů čtverečních. Takto ošetřený trávník je chráněný během hlavní sezony až do podzimu a ideální doba ošetření je právě v dubnu nebo květnu.

Pochvala, o kterou nestojíte

Jak jsme již uvedli, dalším nepřítelem krásných trávníků je bezesporu nevítaný host v podobě krtka. Jeho přítomnost je naopak známkou toho, že je trávník dobře udržovaný a v dobré kondici. To vás sice může na jednu stranu těšit, ovšem většinou je to spíše k vzteku. Zkuste si proto přečíst pár rad, jak tohoto malého, ale úporného tvora dostat ze zahrady. Inspiraci najdete v našem článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve