Jak správně a snadno vyčistit gril. Pozor na agresivní čistidla, která grilu škodí

 Ostatní 
24. května 2020 13:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Radost z grilování přináší starost v podobě čištění grilu Depositphotos
Pokud nechcete jíst maso s napečenými škodlivinami, které ani nechutnají dobře, vyplatí se vám naučit se rychle a důkladně vyčistit gril po grilování. Nevyplatí se vám nechávat čištění na jindy, rozhodující je čištění mezi jednotlivými chody. Čištění grilu je důležité i z hlediska bezpečnosti.

Při velkém množství napečených nečistot se vystavujete riziku jejich vzplanutí a vzniku požáru. Vypečený tuk nepatří do toalety ani do výlevky. Tuk přelijte do plastové láhve a odevzdejte do speciálního kontejneru na olej.

Nejlepším pomocníkem je žár

Nejlépe je očistit gril mezi grilováním jednotlivých chodů. Stačí krátce zbavit mřížku zbytků a jídlo se bude lépe grilovat, nebude se připékat a odpadne hoření zčernalých zbytků. Pokud nevěnujete pozornost pravidelné údržbě grilu, nepomůže vám ani čištění mezi chody. Důležité je gril, kompletně vyčistit a vymetený skladovat v suchu.

Agresivní čisticí prostředky grilu škodí

Pokud chcete docílit nepřilnavý povrch, na trhu jsou ke koupi speciální oleje k tomu určené, zaručují, že se nevznítí. Nikdy nepoužívejte kuchyňské náčiní, jako jsou kuchyňské houbičky nebo drátěnky. Jejich drsný povrch vám naruší vrstvu, ať už vlastníte jakýkoliv gril. Na čištění rozhodně neberte agresivní čisticí prostředky, ale ani jar, rovněž poškozuje díly grilu. Používejte jen prostředky, které jsou k tomu určené.

Jedlá soda vám zaručí čistý gril

Kdo nemá rád chemickou povahu speciálních čisticích prostředků, tomu výborně poslouží i mýdlová voda a jedlá soda. Prášek smíchejte v poměru takovém, aby vznikla pasta, kterou nanesete a necháte působit aspoň 30 minut. Poté vše odstraňte kartáčem. V případě velkých nečistot můžete sodu smíchat s větším množstvím vody a nechat alespoň hodinu odmočit. Mřížku omývejte výhradně čistou vodou. 

Kartáč na čištění grilu

Čisticí kartáč se liší podle použití a materiálu, z něhož je vyroben – v nabídce je plast, kov a dřevo. Zásadní je délka rukojeti, na malé grily použijte čisticí kartáč s kratší rukojetí. U větších grilů použijte delší rukojeť, aby vás nepálil žár z rozpáleného grilu. Na drátěné rošty jsou ideální kartáče trojúhelníkového tvaru. Takové širší kartáče dokážou díky své šířce vyčistit velkou plochu najednou. Rošty z litiny a nerezových prutů se nejlépe vyčistí klasickými kartáči s čtvercovou nebo obdélníkovou hlavicí. Přestože mají menší plochu, dá se na ně více přitlačit a dostat se s nimi do úzkých prostor mezi pruty. Dále čtěte: Jak správně zapálit gril na drěvěné uhlí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve