Nastává čas vytáhnout sazenice ze skleníků, některé druhy čeká druhé kolo výsevu

 Zahrada 
31. května 2020 13:51 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rajčata už mohou na záhon Depositphotos
Květen je již ve své druhé polovině, navíc pokořil pomyslnou hranici ledových mužů. A pro zahrádkáře to znamená jediné: konečně mohou bez starosti vysít do záhonů i ty druhy, které jsou méně tepelně odolné, a některé se dočkají i druhého kola výsevu.

Pojďte se s námi podívat, jaké druhy plodin jsou v tomto období v kurzu.

Méně odolné druhy mají zelenou

Jakmile odezněla chladnomilná náladovost květnových rán, je na čase do záhonu vysadit méně teplotně odolné druhy. Konečně se tak dostávají na řadu fazole, kukuřice, čekanka nebo například lichořeřišnice.

Své druhé kolo slávy zažívají také ty druhy zeleniny, které jsou sice otužilé, ale díky kratší vegetační době je možné vysadit je opětovně. Podruhé v sezoně tak zahrádkáři vysévají mrkev, různé druhy salátů, ředkvičky nebo například sazečku. Pokud vše půjde dobře, budou se plody sklízet od června do září.

Ze skleníku na výsluní

A konečně přichází na řadu také sadba, kterou jste měli dosud doma za oknem nebo ve skleníku. Ano, tušíte správně, na výsluní se dostávají rajčata, nakladačky i salátovky, papriky, melouny, cukety a dokonce i dýně a patizony. Ovšem pozor, u lilků a melounů stále platí, že by měly být venku pouze v těch nejteplejších oblastech, jinak je vhodné je umístit do skleníku či minimálně fóliovníku.

Kypřete půdu, věnujte se stromům

Nezapomínejte také na důkladné kypření půdy, a to zejména tam, kde jste si již dříve vysadili česnek. Ten potřebuje mít takto zpracovanou půdu po každém vydatnějším dešti, tedy právě v tomto období. Vlhkost svědčí ale všem vysazeným záhonům a plodinám. Je-li dostatečná, předcházíte tím výskytu dřepčíků.

Samozřejmě se pravidelně věnujte také stromům a bylinkám, které v tomto období intenzivně rostou. A nezapomeňte také připravit své oblíbené relaxační zákoutí, do které bezesporu patří také zahradní nábytek. Jak vybrat pro vás ten nejvhodnější, naleznete v našem dalším článku zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008