Pes na zahradě. Může mu ublížit nezralé rajče i česnek

 Mazlíčci 
01. června 2020 09:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Zahrada je plná nástrah, která může psovi ublížit Depositphotos
Máte-li psa v rodinném domku, pak váš chlupáč pravděpodobně tráví během hezkého počasí většinu dne na zahradě. Víte však o tom, že i zahrada může skrývat pro vaše čtyřnohé kamarády spoustu nebezpečí?

Pejsi bývají často právoplatnými členy rodiny. A je tedy zela přirozené, že řada majitelů má o ně strach. Můžete pečlivě hlídat vše, co sní nebo očuchá doma, ale venku nebo na zahradě na něj může číhat celá řada nebezpečí.   

Jednejte rychle

Ať už jste na procházce nebo vám pes pobíhá na zahradě u domu, vždy nemůžete mít stoprocentní jistotu, že jej nezláká některá z jedovatých rostlin. A že jich venku roste skutečně požehnaně. Řeč je například o živých plotech, které pejsky doslova lákají. Ale stejně tak jsou nebezpečné například mahonie, zimolez, ptačí zob nebo tis červený. Na zahradě by pejsek neměl přijít do styku ani s narcisy nebo tulipány. A divili byste se, co dokáže způsobit obyčejný česnek, pórek, pažitka či cibule nebo taková nezralá rajčata. Proto pokud váš pes začne z neznámého důvodu dlouhodobě zvracet nebo mít jiné zdravotní potíže, neváhejte a odvezte jej raději k veterináři. To samé učiňte v případě, že máte podezření, že něco otráveného snědl. Rozhodně však nevyvolávejte svévolné zvracení. Některé jedovaté látky se totiž vyzvracet nemohou.

Odpad ze zahrady

Nebezpečné nejsou jenom samotné rostliny, ale také odpad, který často na zahradě po práci zůstává, například posečená tráva, kusy větví, plevel. To vše, pokud to pes nešťastnou náhodou pozře, může způsobit zažívací potíže. A pozor na odkrytý kompost, který může ukrývat různé zbytky jídla a dalších psům "vonících" laskomin. Rozpadající se těla rostlin mohou obsahovat toxiny, které by vašemu mazlíčkovi mohly ublížit.

Voda z kaluže 

Neumíte si představit, co dokáže žíznivý pejsek vypít. Klidně i vodu z kaluže. Právě stojaté vody jsou často nebezpečné v tom, že se v nich množí bakterie, které u pejska mohou vyvolat závažné zažívací potíže. Z tohoto důvodu je vhodné mít po ruce láhev s čerstvou vodou a umožnit pejskovi napít se, kdykoliv potřebuje. Proto velmi dbejte na to, aby měl chlupáč opravdu dostatečný přísun pitné vody.

Hnojiva, pesticidy a herbicidy

Jsou lidé, kde tyto druhy přípravků doslova nesmějí překročit práh domu. Ale celá řada zahrádkářů je používá, aby ochránili svou úrodu. Při jejich použití si ale velmi pečlivě přečtěte návod na použití, zvlášť, pokud máte doma psa nebo i kočku. Během aplikace rozhodně nechejte svého mazlíčka doma. Ujistěte se, za jak dlouho se látka vstřebá do rostliny nebo do půdy a kdy je tedy možné znovu bezpečně vstoupit na takto ošetřenou plochu. 

Jed na hlodavce

Krtky, hraboše, hryzce a další hlodavce nemá rád žádný zahrádkář. Pozor na chemické nástrahy v podobě granulí, pelet a podobně. Pro vašeho psa či kočku by bylo příliš jednoduché, aby tyto návnady sami snědli. Jak vyhnat ničitele úrody šetrným způsobem, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod