Jak zadržet vodu v krajině. Pomohou tůně, mokřady i výsadba ovocných stromů

 Zahrada 
01. června 2020 14:12 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Udržet vodu v krajině je důležité Depositphotos
Sucho je tématem několika posledních let a do budoucna je hrozbou pro celý svět. Voda přestala být samozřejmostí. Pokud nechcete tento proces pouze sledovat, ale pomoci přírodě a lidstvu, pak právě pro vás máme několik tipů, jak zadržovat vodu v krajině.

Pokud máte zahradu nebo nějaký pozemek, můžete sami přispět k tomu, že se voda bude v krajině lépe zadržovat. Metod je hned několik.

Tůně

Místa, kde budovat tůně, mohou být různá, tedy může jít o louku, les, nebo třeba i pole. Důležité pro výběr bude provedení prvotního průzkumu. Aby tůňka udržela dostatek vody po co nejdelší dobu, je dobrá jílovitá zemina nebo čistý jíl. U jiných zemin se dá dosáhnout zadržení vody třeba strojním zhutněním.

Obecně bychom měli pro tůň najít místo, kde je mokro. Ne jen vlhko, ale přímo mokro. Pokud tedy máte jílovitou půdu, pak stačí pouze vybagrovat jámu a o zbytek se postará příroda. Jáma se sama zaplní vodou a pak i životem.

Doporučujeme vždy se obrátit na odborníky nebo spolky k prvotnímu prozkoumání terénu a také pro radu ohledně případných administrativních úkonů.

Mokřady

Mokřad v menší verzi můžete vybudovat i na vaší zahradě. Ideální dobou pro jeho založení je jaro nebo chladnější dny v létě. Vhodným místem pro mokřad je přechod mezi jezírkem a zahradou. A jak takový mokřad vybudovat? Na vhodném místě vytvořte jámu o hloubce 10 - 20 cm, vyložte ji fólií a vyplňte jezírkovou zeminou. Mokřad můžete ohraničit kameny, které zároveň zabraňují shrnutí fólie. Následně naplňte jámu vodou (nejlépe ze zdravého jezírka) a poté osázejte. Pro výsadbu můžete použít např. sítinu rozkladitou, žabník kopinatý, pomněnku bahenní, suchopýr, ďáblík, mazus plazivý aj.

Výsadba stromů

Půda díky zeleni drží více vody a není tak suchá. Ovocné stromy jsou nedílnou součástí naší krajiny. Pokud plánujete výsadbu ovocných dřevin na vaší zahradě, pak si ve svém okolí vyhledejte dobrou školku s kvalitním materiálem. Stromy vypěstované od mala v našich podmínkách se zpravidla ujímají lépe než dovozový materiál. Prvním krokem je najít vhodné místo a naplánovat si rozložení stromů. Následně vykopejte dostatečně velkou jámu a důkladně ji prolijte vodou. Vysoké stromy vysazujte na podzim nebo brzy na jaře.

Přírodní jezírka

Přírodní jezírka jsou zmenšené kopie vodních ploch v přírodě. I u jezírka je vhodné dobře zvážit jeho umístění, nejen pro jeho účel, ale také aby zapadl do konceptu vaší zahrady. Smyslem je vytvořit takové zahradní jezírko, jaké by ho vytvořila sama příroda, aby na zahradě působilo přirozeně a stalo se domovem mnoha živočichů. Přírodní jezírka není vhodné umístit doprostřed volné plochy a je praktické respektovat skutečnost, že voda se vždy hromadí v nejníže položeném místě.

Stavba jezírka zahrnuje vyhloubení jámy a položení geotextilie, na kterou se položí speciální fólie. Hlubší - plavací část je po položení fólie ohraničena dubovými nebo smrkovými trámy. Příbřežní část je vysypána kačírkem. Důležité je navezení dostatečného množství kačírku. Vrstva 20 - 25 cm je nutná pro správné zakořenění mokřadních rostlin, které jsou vysazeny do příbřežní části. Jezírko poté naplňte vodou a osázejte.

Rašeliniště

Zahradní rašeliniště je vlastně jezírko plné neustále mokré rašeliny. V přírodě je na povrchu živý rašeliník, který stále přirůstá, jeho spodní vrstvy odumírají a za nepřístupu vzduchu tvoří rašelinu. Vhodným místem pro umístění rašeliniště je slunné místo. Důležité pro rašeliniště je, že nesmí nikdy proschnout, budete tedy potřebovat zásobu měkké vody pro suchá období.

Způsob založení je obdobný jako v případě jezírka, jediný rozdíl je ve vybudování přepadu v hloubce asi dvaceti centimetrů, který odvádí přebytečnou vodu. Přepad může posloužit i esteticky – jako občas zaplavované řečiště s vlhkomilnými druhy rostlin. Ve zmíněných variantách jsme opomenuli dnes čím dál častěji využívanou dešťovku, o které jsme více psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47