Vyrobte si šetrnou přírodní aviváž, která krásně provoní vaše prádlo

 Dílna 
02. června 2020 13:05 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Díky aviváži bude prádlo voňavé a měkké  Depositphotos
Bez aviváže se dnes obejde málokdo. Potřebujete ji k tomu, aby bylo vaše prádlo krásně voňavé a měkké. Díky aviváži vydrží oblečení déle čisté a lépe se žehlí. Problém je, že některé aviváže mohou obsahovat látky, které způsobují kožní onemocnění. Proto je lepší si vyrobit vlastní aviváž, která bude šetrná k vašemu zdraví i přírodě.

Aviváže pořízené v obchodě jsou často plné chemie. Mohou vyvolat problémy alergikům, malým dětem či lidem s kožním onemocněním. Pokud se nechcete obklopovat chemií, vyrobte si vlastní aviváž, která bude mít stejný či podobný účinek jako koupená. Rozdíl bude v tom, že ta vaše bude šetrnější.

Základem každé podomácku vyrobené aviváže je vinný ocet

Vlastní aviváž si můžete vyrobit z několika ingrediencí, které lze různě zkombinovat. Základem každé aviváže však musí být ocet. Prádlo totiž změkčí, rozzáří, dezinfikuje a odstraní z něj statickou elektřinu. Navíc čistí i samotnou pračku, protože dokáže odstranit vodní kámen.

Aviváž si udělejte ideálně z vinného octu, ale pokud ho nemáte po ruce, vystačíte si i s jablečným. Nemusíte se bát, že by vaše prádlo po octu zapáchalo. Během praní totiž vyprchá.

Aviváž s esenciálním olejem

Pokud chcete, aby aviváž voněla podle vašeho gusta, pořiďte si esenciální olej s vůní, jaká je vám blízká. K vytvoření vlastní aviváže budete potřebovat následující ingredience.

  • 300 ml vinného octa
  • 13 kapek esenciálního oleje
  • 300 ml vody

Postup

Nejprve si nachytejte nádobu, ve které budete aviváž vyrábět. Nalijte do ní ocet. Následně do něj přimíchejte převařenou vodu. Octovou vodu promíchejte, ale netřepejte s ní. Poté přidejte vámi vybraný esenciální olej. Směs ještě jednou promíchejte. Následně ji můžete nalít do dávkovače v pračce.

Aviváž s vlasovým kondicionérem

Pokud máte doma starší vlasový kondicionér, který už na vlasy nehodláte použít, udělejte si z něj aviváž. K její výrobě budete potřebovat následující ingredience.

  • 400 ml vody
  • 300 ml vinného octa
  • 200 ml vlasového kondicionéru

Postup

Nejprve si nachystejte dostatečně velkou nádobu. Nejprve do ní nalijte ocet a následně ho zalijte převařenou vodou. Nakonec přidejte vlasový kondicionér. Směs důkladně promíchejte, ale rozhodně s ní netřepejte. Aviváž by mohla zpěnit. Nakonec ji nalijte do dávkovače v pračce. Přečtěte si o tom, jak v domácnosti prakticky využít zubná pastu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod