Jak správně zalévat zasazenou zeleninu, abyste neuškodili nebo dokonce nezničili

 Zahrada 
04. června 2020 09:48 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Péče o záhony je tak trošku věda Depositphotos
Pustili jste se letos po mnoha letech odhodlávání do zahradničení, ale stále hledáte rady, jak a co dělat, aby se vám úroda vyvedla a vy se mohli na konci sezony pochlubit skvělými výpěstky? Pak určitě také přemýšlíte nad tím, jak byste správně měli zasazenou zeleninu zalévat, abyste jí spíše neuškodili.

Pokud hledáte alespoň pár základních tipů, přečtěte si následující řádky.

Nechte vodu prostoupit ke kořenům

Ať už je řeč o květinách či zelenině, drtivá většina druhů má doporučení ke stylu a četnosti zálivky již na balení se semínky. Pokud jste však obal vyhodili dřív, než jste si všechno stihli pečlivě nastudovat, zkuste se řídit těmito základními radami.

První je jednoznačně taková, že není vhodné zalévat často a krátce, ale naopak v delších intervalech a důkladně. A to proto, abyste nezvlhčili pouze povrch půdy, ale aby se voda mohla dobře vsáknout ke kořenovému systému rostlin.

Ráno ano, v poledne nikdy

Největší pozornost byste pak měli věnovat časné ranní zálivce, v rámci níž se nemusíte bát pokropit také listy kvetoucích rostlin i zeleniny. Zatímco v poledne by v blížících se teplých dnech byl tento krok pro výpěstky doslova smrtící, jelikož kapky na listech vytvoří optické čočky a slunce s jejich pomocí rostliny spálí, při zalévání po ránu není kropení vůbec na škodu a budoucí úrodu příjemně osvěží.

Celkově se pak zalévání v poledních hodinách nedoporučuje, a to nejen z hlediska ochrany rostlin, ale také z ekonomických důvodů, jelikož se většina vody stihne vypařit dřív, než vůbec rostliny jakkoli obohatí a osvěží. Čtěte také: Kapková závlaha ušetří vodu a přitom kvalitně zalije.

Večerní kropení není ideální

Večerní zálivku byste pak měli směřovat ke kořenům výsadby. Ani kropení listů není ve večerních hodinách vhodné, protože na rozdíl od ranní závlahy nestihnou listy dobře oschnout, takže nakonec mohou začít plesnivět. Rozhodně však večerní zálivka za námahu stojí, protože má voda dostatek času se ke kořenům vsáknout a rostlina má skvělý základ pro svůj růst, navíc jí ještě zůstane voda do zásoby na další slunečný den. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod