I na malém prostoru si můžete založit jezírko s vodomilnými rybami a rostlinami

 Zahrada 
07. července 2020 13:42 / Veronika Prášilová
  0
📷
7 fotografií v galerii
Vaše malá oáza klidu v rušném světě Depositphotos
Voda má podobně jako oheň pro člověka zvláštní magickou přitažlivost. Nejenže je životodárná, ale také má blahodárný vliv na naši psychiku. Proto se doporučuje mít v zahradě jakýkoliv vodní prvek. Dokonce i na minimálním prostoru si můžete založit jezírko s vodomilnými rostlinami a rybami. A nemusí to být jen notoricky známý kapr koi.

Pokud teprve plánujete založení zahradního jezírka, nebo jej máte jen krátce, podívejte se s námi na několik druhů ryb, kterým by se u vás dobře dařilo a netrpěly by. A věřte, že vám pohled na ně, vlahé mikroklima a vůbec jezírko jako celek splní více než tři přání. Minimálně ta o pohodě, relaxaci a dalším životě ve vaší zahradě. 

Nikdy ryby z přírody

Existuje několik druhů rybek, které jsou pro zahradní jezírka jako stvořená, naopak byste měli zapomenout na ty, které žijí volně v přírodě. Nejenže byste si mohli zadělat na právní problém, ale také byste si na svou zahradu mohli zanést různé parazity a nemoci.

Jak poznat tu pravou

Hledáte-li společníka, kterému se bude v jezírku dobře dařit a budete si jej moci časem dokonce ochočit, pak je jednoznačným králem kapr koi (lat. Cyprinus carpio haematopterus). Určitě při jeho pořizování myslete na to, že do jezírka musíte vysadit minimálně dva. Zároveň berte v potaz, že v dospělosti tito kapříci dorůstají až 80 cm, takže budete potřebovat buď hodně velké jezírko nebo o to méně ryb. Aby se kapříkům dobře vedlo, musíte jim do jezírka vysázet dostatek rostlin nebo vyřešit silnou filtraci.

Další společenský parťák

Skvělým druhem do zahradního jezírka je také jesen zlatý, který stejně jako koi kapr potřebuje žít v hejnu. Také tyto ryby potřebují dostatek kyslíku a prostoru, a to zejména proto, že jsou to zdatní a vytrvalí plavci. Opět tedy myslete na množství ryb v jezírku, stejně jako na zajištění náležité filtrace. Čtěte také: Jak si vytvořit jezírko na zahradě jednoduše a nezruinovat přitom domácí rozpočet.

Zlatá rybka za dva roky

Velkými společníky milujícími život v hejnu jsou také zlatí karasi vyšlechtění z karase stříbřitého východoasijského (Carrasius auratus). Dejte však pozor na to, že se poměrně rychle množí, proto se může stát, že vám jejich počet naroste geometrickou řadou a budou dominantním druhem vašeho jezírka. I přesto stojí tato rybka za to, abyste ji do svého vodního prvku zahrnuli, avšak počítejte s tím, že svou pověstnou zlatou barvu vám ukáže nejdříve za dva roky.

Mimo uvedených druhů existují také další rybky, kterými můžete své zahradní jezírko či vodní nádrž obohatit. Fantastické zbarvení má například slunečnice pestrá, exoticky vypadá koljuška tříostná a na teplejší místa můžete vysadit slunku obecnou.

Než rybky vypustíte

Pokud jste zavítali do obchodu či ke zkušenému chovateli a svůj vybraný druh ryb si pořídili, myslete na to, že po příjezdu domů nesmíte rybky do jejich domova vypustit ihned. Nejprve je i s vodou, ve které jste je přivezli vlijte do kbelíku a postupně ji míchejte s vodou z jezírka. Jakmile si ryby přivyknou, můžete je směle vypustit do jejich nového domova.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve