Jak ochladit rozpálený byt, když nemáte klimatizaci

 Dům 
04. července 2020 15:59 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Existuje několik způsobů, jak snížit teplotu v bytě  Shutterstock
Na začátku léta se vyšplhaly teploty zhruba až na 35 stupňů Celsia. V takovém horku se domy rychle ohřejí a nedá se v nich dobře dýchat. Jednoduchým řešením, jak uvnitř snížit teplotu, je používat klimatizaci. Pokud ji nevlastníte, ochlaďte si byt vlastními silami.

Během dne vysoké teploty většina lidí nějak přežije, horší je to v noci. Rádi byste se na další den dobře vyspali, ale kvůli vysokým teplotám se usíná velmi obtížně. Vyzkoušejte nejrůznější fígle, které vám pomohou zchladit interiér, abyste tolik netrpěli.

Během dne nevětrejte

Pokud je vám během dne vedro a otevíráte okna v domnění, že do místnosti pustíte čerstvý vzduch, děláte velkou chybu. Kvůli tomuto nápadu se teplota v bytě ještě zvýší. Větráním během dne pouštíte dovnitř teplý vzduch. Všechna okna zavřete a počkejte na večer, kdy bude teplota venku nižší než v domě. Pokud vám nevadí venkovní hluk, nechte během noci otevřená všechna okna dokořán. Ráno je zase zavřete.

Zatáhněte všechna okna

Okna pouštějí do domu v létě nejvíce tepla. Sluneční paprsky do nich silně pálí a místnosti se vám rychle ohřejí. Zamezte působení slunce tak, že na celý den zatáhnete všechna okna závěsy, žaluziemi či venkovními roletami. Ideálně zkombinujte všechny varianty. Můžete ještě do okna pověsit prostěradlo. Pokud je to možné, umístěte je zvenčí.

Vytvořte průvan

Pořiďte si ventilátor, který vám pomůže udělat v bytě průvan. Tento fígl praktikujte pouze v noci, kdy je venku nižší teplota než v bytě. Otevřete okno dokořán a na parapet postavte zapnutý větrák. Díky němu bude do místnosti rychleji proudit zvenčí chladnější vzduch. Před ventilátor ještě postavte misku s ledem.

Zvlhčete vzduch

Mnohem lépe se budete cítit v místnosti, kde nebude suchý vzduch. Můžete si ho zvlhčit několika způsoby. Naplňte vanu a všechny dřezy studenou vodou. Ve vedru se bude odpařovat a vzduch se díky tomu zvlhčí.

Dále si přichystejte rozprašovač na kytky a nalijte do něj studenou vodou. Postříkejte hlavně žaluzie, záclony a okenní parapety. Namokřete ručníky či prostěradla a přehoďte je třeba přes židle. Hned se vám bude v místnosti lépe dýchat. O tom, jak vyhnat komáry z bytu, jsme psali zde.  

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod